Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vanaf eind maart biologische asperges uit Italiaanse Apulië

Na een jaar waarin nieuwe projecten nog even in de wachtkamer werden gestald, lijkt 2023 goed begonnen te zijn voor het Italiaanse teeltbedrijf Pasquariello Giovanni. Vanaf eind maart zullen de eerste biologisch geteelde asperges beschikbaar komen. 

"2022 begon nochtans heel goed. Hersteld van de lockdowns was de markt weer levendig", vertelt eigenaar Giovanni Pasquariello. "Maar toen brak de oorlog uit die alles opnieuw overhoop gooide. De kosten rezen de pan uit en de verkoop nam een duikvlucht. We hebben daarom een aantal projecten afgeblazen, maar dit jaar willen we die hervatten."

De stijging van de kosten heeft de ondernemer echter tot voorzichtigheid aangezet. "Nu de elektriciteitskosten verzesvoudigd zijn, hebben we de teelt gereduceerd: van de zomergewassen (courgette) hebben we maar de helft aangeplant, van de wintergewassen (venkel, broccoli en witte kool) 30% minder. Dat laat ons toe alles te oogsten wat we planten en niet onder de kostprijs te verkopen, maar de omzet is wel met 30% gedaald en ook de winstmarges zijn niet wat ze ooit geweest zijn."


Een van de nieuwigheden van het bedrijf: de asperges die vanaf eind maart worden geoogst, hebben de bio-certificering behaald. 

Nieuw: biologische asperges en zonnepanelen
"Na een lang en complex voorbereidingsproces van jaren zijn we er eindelijk in geslaagd om de bio-certificering te behalen voor de teelt van onze asperges. Dat betekent dus ook nieuwe klanten en nieuwe afzetkanalen", legt Pasquariello uit. "Het is de bedoeling om ook andere producten in ons assortiment biologisch te telen, maar op dit moment hebben we slechts een paar experimenten lopen. Met biologische tuinbouw willen we het milieu beschermen. Dat is wat ons drijft om in deze richting verder te gaan." 

"Het was niet eenvoudig om biologische asperges te telen. We moesten experimenteren met verschillende teelttechnieken. Het grootste probleem is het bestrijden van onkruid", vervolgt de eigenaar van het teeltbedrijf. "Biologische teelt maakt ook waterbesparing mogelijk, wat in de huidige context geen klein voordeel is."

Een project dat vorig jaar op de plank lag en dat dit jaar moet worden afgerond, is de installatie van een zonnepark. "In de zomer moeten we ook kunnen beginnen met de uitbreiding van het magazijn, zodat er meer ruimte komt voor het biologische assortiment."


Groepsfoto 

Deelname aan beurzen
"In 2023 hebben we besloten gedurfd voor de dag te komen, na een jaar van stagnatie en voorzichtigheid. Omdat we op economisch herstel hopen, zullen we zowel exposeren op de Fruit Logistica (hal 4.2, stand C-11) als op de Biofach (hal 4, stand 4-129). In Berlijn zullen we twee compotes laten proeven: een van venkel, peer en gember, gecombineerd met kazen, en de andere van venkel en appel, gecombineerd met zoetigheden. We zullen onze klanten vermaken met enkele lekkernijen, en wie weet of ze in de toekomst ook deel gaan uitmaken van ons assortiment", besluit Pasquariello. 

Voor meer informatie:
Giovanni Pasquariello
Tel: +39 328 9126249
Azienda Agricola Pasquariello Giovanni
C.da trionfo 1
71041 Carapelle (FG) - Italiƫ
www.agricolapasquariello.it

Publicatiedatum: