Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe financieringsronde Beter Boeren

Het Barth-Misset Fonds subsidieert ook dit jaar weer projecten die aansluiten bij de missie van het fonds: het verbeteren van de leef- en transportomstandigheden van dieren uit de veehouderij. Net als vorig jaar is het thema ‘Beter Boeren: voor milieu, boer en dier.’ Dat betekent dat het Fonds in het bijzonder op zoek is naar innovaties met de triple win voor milieu, boer en dier.

In de afgelopen jaren zijn er veel win-verlies maatregelen genomen in de veehouderij-sector. Innovaties die dieren-welzijn bevorderen, kosten boeren vaak veel geld waarvan zij niks terugkrijgen. Vernieuwingen die bijdragen aan het verbeteren van de leefomgeving en verdere opwarming van de aarde tegengaan, doen soms afbreuk aan dierenwelzijn. Het Barth-Misset-bestuur is op zoek naar innovatieve en opschaalbare oplossingen die het welzijn van dieren bevorderen, die goed zijn voor het milieu en die daarnaast ook haalbaar en houdbaar zijn voor de veehouders. Het fonds stelt per 1 februari 2023 een financieringsronde open van € 200.000,-. Iedereen die betrokken is bij de veehouderij – van wetenschapper tot dierenwelzijns-organisatie, van veehouder tot transporteur - kan een plan indienen en daarvoor maximaal € 50.000,- (mee)financiering ontvangen. De sluitdatum van de vooraanvraag ronde is 28 februari, 23:59 uur.

Integrale benadering
Met het thema Beter Boeren sluit het Barth-Misset Fonds aan bij de SER, die in het rapport Naar duurzame perspectieven voor de landbouw uit mei 2021 schrijft over de risico’s van eenzijdig beleid: “Een integrale benadering is noodzakelijk om te voorkomen dat er steeds op een enkel vraagstuk geoptimaliseerd wordt. Daardoor wordt onnodig veel geld ingezet voor een uitkomst die niet houdbaar is en die maar weinigen zal bevallen.”

Diverse projecten
Het fonds financiert jaarlijks meerdere projecten die bijdragen een dierenwelzijn. In 2022 kreeg varkenshouderij Pigster € 50.000,- subsidie voor experimenten met het intelligente varkenstoilet. WUR-onderzoeker Bram Bos kreeg hetzelfde bedrag voor het doorontwikkelen van een mestschuifel in combinatie met een stofbadhuis. 

Vóór 1 maart
Geïnteresseerden kunnen een vooraanvraag indienen via onderstaande website van het fonds. De vooraanvraag ronde sluit op 28 februari 23:59 uur. De adviesgroep van het Barth-Misset Fonds bekijkt alle voorstellen. Uiterlijk 3 april wordt bekendgemaakt of het project door is naar de tweede en laatste ronde. Uiterlijk 30 juni is duidelijk wie er dit jaar financiering krijgen.

Voor meer informatie: https://www.barthmissetfonds.nl/aanvragen

Publicatiedatum: