Klassieke maaltijden met een plantaardige twist

Tholen – Anno 2023 heeft plantaardig eten weinig introductie meer nodig, maar tien jaar geleden was dat een ander verhaal. “Het is niet alleen meer de ‘hardcore vegetariër’ die plantaardig wil eten, er is nu ook een grote groep die zich meer bewust wordt van gezonde voeding en ecologie en daarom vaker kiest voor plantaardig”, zegt Jeremy Khammavong van Fresh & Veggie.

Jeremy Khammavong en Gijs Garre tijdens de Biobeurs.

Het bedrijf uit Zottegem in Oost-Vlaanderen was dit jaar een nieuw gezicht op de Biobeurs, maar is zeker geen onbekende in de biologische sector van Vlaanderen. Fresh & Veggie levert al sinds 2004 plantaardige biologische maaltijden. Van salades tot groentetaarten en van broodbeleg tot yoghurt. “Wij maken klassiekers met een twist. Het zijn toegankelijke maaltijden zoals spaghetti bolognese, lasagne, tikka masala en vol-au-vent, maar dan dus plantaardig. Onze producten gaan naar natuurwinkels en we leveren ook in grootverpakkingen aan horecazaken en grootkeukens.”

Alles handgesneden
Het bedrijf kiest voor zoveel mogelijk lokale ingrediënten. Dat betekent dat biologische telers in de omgeving speciaal voor hen produceren en dat de groenten direct naar de keuken in Zottegem worden gebracht. Daar worden de maaltijden op ambachtelijke wijze bereid. Dat betekent onder andere dat alle groenten met de hand worden gesneden. “We willen de kwaliteit zo veel mogelijk behouden en we geloven dat maaltijden met handgesneden groenten lekkerder zijn”, licht Jeremy toe.

Onderscheiden
In de groeiende markt van aanbieders van plantaardig voedsel is het een uitdaging om staande te blijven. “Onze grootste uitdaging is nu dat we moeten opboksen tegen grote spelers. Je ziet nu dat vleesproducenten er vleesvervangers naast gaan produceren en of dat nu uit ideologie is of uit economisch standpunt laat ik in het midden. Wij proberen onszelf te blijven en ons te onderscheiden met vernieuwende producten.”

Yogonut is daarvan een goed voorbeeld. Dit is een plantaardig alternatief op basis van gefermenteerde cashewnoten. Er is een naturel versie en eentje met blauwe bessen. Maar de varianten met rabarber, wortel en rode biet springen het meest in het oog. “Groenten kunnen heel goed worden toegevoegd aan yoghurt. Naast kleur en smaak geven ze een goede voedingswaarde.”

Naar Nederland
Het bedrijf zou graag uitbreiden naar Nederland en stond daarom dit jaar voor het eerst op de Biobeurs. Daar werden de producten uitgebreid geproefd en bekeken door winkeliers. “We waren aangenaam verrast door de reacties. Zeker Yogonut sloeg heel goed aan bij het publiek. De winkeliers waren stuk voor stuk enthousiast over ons assortiment en ze zien onze producten als meerwaarde voor hun winkel. Zodra wij het via de groothandel beschikbaar kunnen maken, zouden zij wel degelijk af gaan nemen.”

Voor meer informatie:
Jeremy Khammavong
Fresh & Veggie
+32 (0)9 324 36 16
info@freshandveggie.bio
www.freshandveggie.bio


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.