Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zachtfruit de belangrijkste biologische categorie

Verkoop biologische AGF in de VS daalde in volume in 2022

De verkoop van biologische AGF groeide met 3% in 2022, terwijl het volume daalde met -3,7%. De totale verkoop voor het jaar overschreedt $ 9,4 miljard, volgens het 2022 Organic Produce Performance Report vrijgegeven door Organic Produce Network and Category Partners.

De categorie biologische bessen was de belangrijkste biologische productcategorie, met meer dan 16% van de omzet voor biologische producten in 2022. De totale verkoop van dit zachtfruit bedroeg meer dan 1,6 miljard dollar voor het jaar, met biologische verpakte salades op de tweede plaats met 1,55 miljard dollar.

De totale verkoop van AGF steeg met 7,3% in omzet voor het jaar, maar kende een volumedaling van -1,3%. Biologische AGF was goed voor 12% van de totale verkoop van AGF en 7% van het totale volume.

Substitutie
"In een tijd als deze met hoge inflatie verwachten we dat de groei van de omzet en volumedalingen zich herhalen voor de meeste biologische en conventionele AGF", aldus Tom Barnes, president van Category Partners. "De gemiddelde conventionele prijs per 0,4 kg steeg met 9,2% ten opzichte van 2021, terwijl de prijs per 0,4 kg van biologische AGF met 7% steeg. Met de stijgende prijzen zien we mogelijk meer selectieve biologische aankopen van consumenten, omdat ze hoger geprijsde biologische artikelen vervangen door conventionele."

Biologische appels waren het grootste voorbeeld van substitutie, omdat hun prijs per 0,4 kg steeg met meer dan het dubbele van traditioneel geteelde, wat resulteerde in een volumedaling van -10,3%.


Belangrijkste biologische AGF-categorieën in omzet (dollars) en volume

Verandering in verkoop
Voor 2022 boekten 13 van de top 20 biologische productcategorieën (volgens de totale verkoop) een stijging in omzet, waarbij biologische uien de grootste stijging genereerden (15,4%), gevolgd door komkommers, aardappelen en avocado's. Omgekeerd boekten sperziebonen de grootste daling in omzet (-5%), en sla en paprika's boekten ook merkbare dalingen in dollars voor het jaar.

Volumeveranderingen
Bovendien daalden 14 van de 20 meest verkochte categorieën biologische producten in volume, terwijl slechts 10 van die categorieën een positieve groei in omzet lieten zien. Biologische bananen bleven de categorie met het grootste volume, ondanks een volumedaling van -1,2% in 2022, en lieten een bescheiden 3,9% omzetstijging zien ten opzichte van het voorgaande jaar.

Aardappelen en kool, doorgaans beschouwd als inflatiebrekers, lieten een stijging van 10% zien in omzet en een nominale volumegroei van 1%. Biologische druiven hadden een geweldig jaar, met een volumestijging van 6,9% en een omzetstijging van 8,3%.

Prijsverschil tussen biologisch en conventioneel
De prijzen van biologische AGF bleef over het geheel genomen aanzienlijk hoger dan die van conventionele producten, waarbij in 2022 het prijsverschil tussen conventionele en biologische AGF met 1,55 dollar per 0,4 kg het grootste was van de afgelopen vier jaar. "In tijden van inflatie is het belangrijk voor biologische telers om te begrijpen hoe hun prijsstelling het gedrag van verschillende consumentensegmenten beïnvloedt en om die consumenten te bereiken met de gezondheids- en waardevoordelen van biologische producten", aldus Barnes.

Voor meer informatie: 
Matt Seeley
Organic Produce Network
Tel: +1 831 884 5058
[email protected]
www.organicproducenetwork.com

Publicatiedatum: