Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostenrijk ziet stabiele verkoop en lagere inflatie voor biologisch voedsel

Biologisch blijkt crisisbestendig tijdens algemene inflatie

"Biologisch heeft bewezen crisisbestendig te zijn in de moeilijke situatie van algemene inflatie. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat de consumenten in Oostenrijk trouw zijn aan biologische producten. De autonome verkoop is dus in wezen stabiel gebleven. Ook al is de hoge inflatie een last voor biologische landbouwbedrijven en voor alle anderen, we kunnen positief naar de toekomst kijken", zegt Bio Austria voorzitster Gertraud Grabmann dinsdag tijdens de opening van de Bio Austria Farmers' Days.

Stabiele prijzen en stabiele verkoop van bio-producten
Bovendien waren de prijsstijgingen voor biologische producten in de schappen van de supermarkt vorig jaar aanzienlijk lager dan voor conventionele producten. Onlangs was er een gemiddelde stijging van 3,5 procent voor biologisch en 7,8 procent voor conventioneel voedsel. "Deze factor is essentieel - en houdt evenzeer verband met een stabiele verkoop. Want natuurlijk is een stabiele prijs een belangrijk argument voor de consument bij het winkelen in tijden van galopperende inflatie. Het lang gekoesterde vooroordeel dat bio onbetaalbaar is of dat dit door de inflatie zo zal worden, kan zo uit de wereld worden geholpen. Het tegendeel is bewezen - en dat midden in een inflatiefase, wat overigens aantoont hoe afhankelijk ons economisch en voedselsysteem is van fossiele grondstoffen," benadrukte Grabmann.

Directeur Susanne Maier (links) en voorzitster Gertraud Grabmann (rechts) van Bio Austria. © BIO AUSTRIA / Fuchs 

Uitdagingen aangaan en veranderingen doorvoeren
Grabmann uitte kritiek op het feit dat inflatie en andere huidige crises herhaaldelijk worden gebruikt om op te roepen tot het terugdraaien van dringend noodzakelijke verduurzaming in de landbouw. "De ogen sluiten voor de realiteit is zelden een goede keuze", vond Grabmann met betrekking tot de klimaat- en biodiversiteitscrisis en ze riep op tot meer moed om de uitdagingen aan te gaan en de nodige veranderingen in gang te zetten.

De voedselvoorziening veiligstellen en de grenzen van de planeet respecteren
Daarna gaven verschillende sprekers inzicht in diverse actuele mondiale uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van voedselprijzen en -voorziening. Prof. Dr. Knut Schmidtke, directeur van FiBL Zwitserland, benadrukte in zijn lezing de noodzaak om de voedselvoorziening veilig te stellen en tegelijkertijd de planetaire grenzen te respecteren. In dit verband benadrukte hij de competentie van de biologische landbouw om oplossingen te vinden, bijvoorbeeld in de vorm van het afschaffen van - enorm energie-intensieve - kunstmest en synthetische chemische bestrijdingsmiddelen. Gebleken is dat de biologische landbouw essentiële ecologische systeemdiensten levert die haar tot een doeltreffend en onmisbaar instrument maken voor de vergroening van de landbouw en voor het overwinnen van bestaande uitdagingen zoals de klimaatverandering.

Prijsspeculatie met voedsel als oorzaak van prijsexplosies
Jürgen Maier, uitvoerend directeur van het Forum Milieu & Ontwikkeling in Berlijn, vestigde in zijn presentatie opnieuw de aandacht op het probleem van de bestaande afhankelijkheids- en prijsvormingsmechanismen en de gevolgen daarvan voor de bevolking in ontwikkelingslanden, aan de hand van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne. De exorbitante prijsstijgingen voor bijvoorbeeld tarwe waren niet in de eerste plaats het gevolg van een lagere productie, maar waren vooral het gevolg van internationale prijsspeculatie met graan. De prijsvormingsmechanismen moeten worden veranderd, zodat regionale kleine boeren in ontwikkelingslanden weer in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Bron: Bio Austria

Publicatiedatum: