Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan Groen (BioNederland): "Er liggen veel meer exportkansen dan dat het bedrijfsleven nu oppakt"

Ontdek in 2023 nieuwe afzetmarkten op kosten van het EU-Handelsprogramma

Nederlandse bedrijven kunnen in 2023 op kosten van het EU-Handelsprogramma ontdekken waar hun exportkansen liggen. Machandel, producent van biologisch-dynamische conserven, is al aan boord en wil graag Scandinavië verkennen. Maar ook andere ondernemers in de biologische sector kunnen zich nog aanmelden.

"Er liggen veel meer kansen dan dat het bedrijfsleven nu oppakt", stelt Jan Groen, voorzitter van brancheorganisatie BioNederland. Dat bevestigt ook een onderzoek dat Ecorys uitvoerde in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Ecorys becijferde dat er – mede door het vertrek van de Britten uit de Europese Unie – veel nieuwe marktkansen zijn ontstaan in andere landen.

Links Jan Groen (BioNederland). Rechts Max Biermans (programmacoördinator RVO). 

Zo laat het onderzoeksrapport zien dat er ook voor de Nederlandse voedselindustrie voor miljarden aan onbenutte exportkansen liggen, zowel binnen als buiten Europa. Om maar een voorbeeld te noemen: alleen al in Zweden is er voor voedingsproducten een onbenut potentieel van maar liefst € 248 miljoen.

Waar liggen je exportkansen?
Maar hoe weet je precies waar voor jouw biologische producten kansen liggen? En hoe je die kansen kunt pakken? Om bedrijven te ondersteunen bij het realiseren van hun internationale ambities, heeft RVO het EU-Handelsprogramma opgezet. Deelnemers aan dit door de EU gefinancierde programma krijgen begeleiding van ervaren adviseurs, met wie ze hun ambities bespreken; welke landen zijn kansrijk en wat wil je daar bereiken?

Het programma sluit volgens sales manager Hendrik Bosma van Machandel goed aan op de exportambities van zijn bedrijf: "Als producent zijn wij altijd op zoek naar nieuwe markten. En de economische ontwikkelingen in de afgelopen jaren stimuleerden ons om nog actiever aan de slag te gaan met kansen en mogelijkheden die er voor ons liggen in Europa. Via het EU-Handelsprogramma hopen we meer kennis en inzicht te krijgen in onze 'route to market'."

Links Hendrik Bosma (op Biobeurs 2023). 

Wat houdt het EU-Handelsprogramma in?
Het EU-Handelsprogramma biedt deelnemers direct na hun toelating al de mogelijkheid om kosteloos deel te nemen aan verschillende activiteiten. Denk aan handelsmissies, of trainingen over bijvoorbeeld internationale inkoopvoorwaarden.

De kracht van het programma zit 'm volgens programmacoördinator Max Biermans (RVO) echter vooral in het collectieve deel: "Als deelnemer kun je samen met andere deelnemers uit de biologische sector bepalen hoe het programma er voor jullie gaat uitzien. We kunnen dan een traject opzetten, gericht op een bepaald land én jullie wensen."

Wat kun je als biologisch bedrijf doen binnen het programma?
Enkele deelnemers uit de biologische sector hebben al interesse getoond in de doellanden Denemarken en Zweden. Biermans vertelt hoe het programma er voor hen mogelijk gaat uitzien: "We kijken naar mogelijkheden om op 15 en 16 november samen naar de Nordic Organic Food Fair in Malmö te gaan. Daar zou de groep zich dan op kosten van het programma kunnen presenteren. Bijvoorbeeld in combinatie met een matchmakingsessie met lokale partijen."

In de aanloop daarnaartoe kunnen deelnemers al gebruikmaken van verschillende voorbereidende activiteiten. Dat helpt volgens Biermans om zoveel mogelijk uit zo’n beursdeelname te halen: "Een mooie start zou zijn om mee te doen aan onze trainingen 'Doing business in… Scandinavië' en 'Succesvol deelnemen aan een vakbeurs'. Daarnaast kunnen we voor deelnemers een marktstudie laten doen naar hun marktkansen in Scandinavië. Mogelijk volgt daar een zogenoemde fact-finding missie op, om ter plekke in Denemarken en Zweden meer inzicht te krijgen in de zakelijke kansen en om alvast contacten te leggen."

Hendrik Bosma vertelt waarom Machandel graag aansluit bij zo’n initiatief: "Scandinavië is een voorloper op het gebied van biologische voeding, met een groot en breed assortiment in alle verkoopkanalen. Wij zijn er al actief, en via dit initiatief kunnen we nog meer kennis opdoen en onderzoeken hoe we de afzetmarkt voor onze producten kunnen verbreden."

Waarom zou je je moeten aanmelden?
Er is nog ruimte voor meer bedrijven in de biologische sector die ook hun marktkansen in Scandinavië willen verkennen. Ook kun je binnen het EU-Handelsprogramma meedoen aan activiteiten die zich op andere kansrijke landen richten. "Hoe eerder je je aanmeldt, des te meer invloed heb je als bedrijf op de invulling. Vooral als er meer deelnemers zijn die naar hetzelfde land willen. Het EU-Handelsprogramma loopt nog tot eind 2023, dus wacht niet te lang", benadrukt Max Biermans.

Internationaal je horizon verbreden is ook een manier om kansen en risico's te spreiden, stelt Jan Groen: "We leven in een bijzondere tijd, waarin je als ondernemer inventief moet zijn. Vergeet dan niet uit te zoeken welke ondersteuningsmogelijkheden er voor jou zijn. Kun je op kosten van het EU-Handelsprogramma op een internationale beurs staan of mee op handelsmissie, maak daar dan vooral gebruik van."

Meedoen zonder verantwoording achteraf
Het EU-Handelsprogramma wordt gefinancierd door de EU en maakt deel uit van de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Anders dan bij een subsidieregeling hoef je als deelnemer niet achteraf rapportages of verantwoording te overleggen. Wel moet je bij je aanmelding eenmalig aantonen dat je 1) vóór Brexit al zaken deed met het Verenigd Koninkrijk (VK) en 2) daarna op een of andere manier te maken kreeg met handelsbelemmeringen. Denk bijvoorbeeld aan douanecontroles, of de certificaten die het VK soms verplicht.

Ben je eenmaal toegelaten tot het programma, dan kun je zonder verdere verplichtingen gebruikmaken van alle beschikbare diensten en activiteiten. Max Biermans: "Doe je op onze website de Deelnamecheck, dan weet je in minder dan 1 minuut of jouw bedrijf in aanmerking kan komen voor het programma. Je kunt je daarna ook online aanmelden. Bel me vooral als je daar vragen over hebt, of als wil je wil weten wat er allemaal kan voor jouw bedrijf."

Voor meer informatie:
Max Biermans
Programmacoördinator bij RVO
+31 (0)6 11804372
max.biermans@rvo.nl 
www.rvo.nl/eu-handelsprogramma 

Publicatiedatum: