Tholen - Niet landbouwminister Piet Adema heeft vanmorgen de Biobeurs geopend, maar Guido Landheer, directeur Europees, Internationaal en Agro-economisch beleid bij ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

Guido Landheer sprak over de positieve ontwikkelingen in de markt, maar zei ook: "Buiten waait best een gure wind. De pandemie en de daaropvolgende inflatie vergt flexibiliteit van de sector. En de vraag is: waar trekt de consument de portemonnee voor?"

Bionext geeft het startschot op de beursvloer

Rond het middaguur werd het druk bij de ingang van de Brabanthallen in Den Bosch en opende Bionext de beurs met confettikanonnen. Maar voor die tijd kwamen standhouders en bedrijven samen de grote zaal waar Guido Landheer een korte toelichting gaf op het actieplan voor groei biologische productie en consumptie dat eind vorig jaar door de minister werd gepresenteerd. 

Ook Timo Hoogenboom beklom het podium om te vertellen over de ambitie van HAK om de teelt groenten en peulvruchten volledig om te schakelen naar biologisch. Dat leverde hem groot applaus op uit de zaal.

Timo Hoogenboom van HAK ondertekent de intentieverklaring van de provincie Noord-Brabant.

Vervolgens stond de provincie Noord-Brabant centraal, waar men, op weg naar het landelijke doel van 15% biologische productie in 2030, de eerste stap zet door in te zetten op 50% biologische bedrijfscatering. Vertegenwoordigers van diverse gemeenten zetten vervolgens hun handtekening. Het plan wordt daarnaast ondersteund door veel bedrijven die vandaag aanwezig zijn op de beurs.

Biojournaal is de komende twee dagen aanwezig op de Biobeurs. Vrijdag publiceren wij een fotoreportage.