Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biocyclic Vegan keurmerk voor akkerbouwer Isaäc Bos uit Weteringbrug

Isaäc Bos - biologisch akkerbouwer met voornamelijk strokenteelt - heeft inmiddels het internationale Biocyclic Vegan-keurmerk, in het Nederlands het Biocyclische Veganlandbouw keurmerk. Dit betekent dat gecertificeerde telers werken volgens een biologische en puur plantaardige 'Biocyclic-Vegan' ofwel 'Biocyclische vegan-landbouwmethode'.

De teler Isaäc Bos, met een akkerbouwbedrijf van 21 hectare in Weteringbrug in de Haarlemmermeer (NH), is in 2022 geheel omgeschakeld naar biologisch en reeds twee jaar ook enthousiast pionier van strokenteelt.

"De aaltjesproblematiek op mijn bedrijf gaf voor mij het laatste zetje om daadwerkelijk deze stap te maken." Met strokenteelt, in combinatie met bloemenranden, stapte hij over van een 1 op 4- naar
een 1 op 6-bouwplan. De drie grote percelen in het land zijn allen in twee vakken verdeeld: "In elk vak teel ik nu twee gewassen en een rustgewas. De vakken rouleren over de percelen; als het gewas weer op hetzelfde perceel komt, worden de stroken gespiegeld." De Noord-Hollander wil met strokenteelt de biodiversiteit op zijn percelen vergroten en natuurlijke vijanden optimaal inzetten om plaaginsecten te bestrijden. Hij gelooft heilig in het systeem maar ziet ook uitdagingen.

De stroken krijgen een breedte van 3,15 meter, waarvan 3 meter wordt bewerkt. De akkerbouwer wil naast iedere strook een baan van 15 centimeter niet bewerken, om verspreiding van ziekten en plagen naar naastgelegen gewassen te voorkomen. Daarnaast wil hij zo weinig mogelijk rijschade op de beteelde grond veroorzaken. "Ik kies
daarom bewust voor een rustgewas tussen de stroken, dat vaak vroeger wordt geoogst, zodat je daar tijdens de oogst van de andere gewassen overheen kunt rijden." De bloemenranden worden tussen de stroken en rondom de percelen aangelegd, om ervoor te zorgen dat de biologische vijanden dicht op de gewassen zitten.

Wat was voor jou de overweging om ook te gaan werken met de Biocyclic Vegan teeltmethode en bodembeheer volgen Biocyclische Veganlandbouwmethode?
"Ik wilde de bodem minder belasten met zware machines, ook volledig van het injecteren van drijfmest af, het bedrijf meer zelfvoorzienend maken mede ook door het dreigend dierlijk mest tekort in de biologische sector. Veevoer verbouwen en ruilen voor mest leek mij ook onzinnig: je kunt het gras dan beter meteen zelf als meststof gebruiken - dan blijft er nog meer over ook."

Strokenteelt en Biocyclic Vegan teeltmethode gaat goed samen?
"Stroken lijken heel geschikt om maaimeststoffen te maaien en direct de strook ernaast te bemesten. Zo gaat er geen onnodig gewicht over het land. In de praktijk is dit toch nog wat gepuzzel."

Wat is het effect van deze teeltmethode in de bodem: qua bodemvruchtbaarheid en bodemstructuur?
"Ik ben met 5 dingen tegelijk begonnen: niet-kerende-grondbewerking, biologisch, vaste rijpaden, strokenteelt en dus ook Biocyclic Vegan. De structuur lijkt geweldig goed, maar moeilijk aan één ding toe te schrijven. Ik ben nog vrij recent met deze methode begonnen en
uiteindelijk verwacht ik dat de bodem door deze aanpak elk jaar vruchtbaarder wordt."

Win-win voor bodem, biodiversiteit, dieren, klimaat en planeet. Maar hoe gaat de afzet?
"Het is nog pionieren en zeker nu met de huidige marktontwikkelingen een extra uitdaging maar het wordt voor de bekende afzetkanalen steeds interessanter vanwege het duidelijke verhaal. Daarom is het belangrijk, dat er naast de bekende uitrol van No Shit Food Movement en de Noshit Groentebox de Biocyclic Vegan gecertificeerde producten ook zichtbaar in het schap komen te liggen", aldus Joep Peteroff van de Nederlandse afdeling van het Biocyclic Vegan Netwerk.

Het Internationale Biocyclic Vegan Network werkt gezamenlijk met Noshit Movement en Plenty Food Nederland aan de bevordering van deze biologische teeltmethode.

Voor meer informatie:
www.biocyclic-vegan.org 
www.biocyclische-veganlandbouw.org 
www.noshitfood.nl 
www.plentyfood.nl 

Publicatiedatum: