Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook in 2022 een historisch laag aantal faillissementen in Nederland

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is voor de vierde maand op rij gestegen. Er zijn in december 34 bedrijven, inclusief eenmanszaken, meer failliet verklaard dan in november, meldt het CBS. Met het decembercijfer is ook het cijfer voor hele jaar bekend. In 2022 zijn volgens voorlopige cijfers 2.144 bedrijven failliet verklaard. Sinds de start van de statistiek in 1981 was het aantal faillissementen alleen in 2021 nog lager.

Laag niveau faillissementen
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 een laagterecord. De afgelopen vier maanden nam het aantal faillissementen toe tot het hoogste niveau na mei 2020, maar bleef het relatief laag.

Aantal faillissementen vorig jaar 18 procent hoger dan in 2021
In 2022 zijn 2.144 bedrijven en instellingen, inclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Dat is het op een na laagste aantal sinds de start van de statistiek in 1981. Bedrijven konden in het begin van 2022 nog gebruik maken van coronasteunmaatregelen. In vergelijking met 2021 lag het aantal faillissementen 18 procent hoger. Toen bedroeg het aantal faillissementen 1.818. De piek in het aantal faillissementen, van 9.431, werd tijdens de eurocrisis in 2013 bereikt.

Sterkste stijging faillissementen in de handel
Net als in voorgaande jaren had de handel, met 428, de meeste faillissementen in 2022. Daarna volgde de bouwnijverheid met 341. Beide bedrijfstakken behoren qua aantal bedrijven tot de grote bedrijfstakken.

In vrijwel alle bedrijfstakken gingen er meer bedrijven failliet dan in 2021. Absoluut gezien was ook de stijging van het aantal faillissementen het sterkst in de handel. Vorig jaar gingen hier 97 bedrijven en instellingen meer failliet dan in 2021. In de detailhandel en de groothandel was de toename respectievelijk 56 en 44. De autohandel noteerde een kleine daling. Met een stijging van 59 faillissementen volgde de industrie als tweede. Binnen de industrie noteerde de voedingsmiddelenindustrie met 10 de grootste toename.

In drie kwart alle provincies meer bedrijven failliet
In drie kwart van alle provincies zijn in 2022 meer bedrijven failliet verklaard dan in 2021. Het grootst was de stijging in Zuid-Holland met 94 bedrijven. In beide provincies Noord-Holland en Noord-Brabant was de toename 93. De provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant en Noord-Holland telden de meeste faillissementen, maar ook de meeste bedrijven.

Bron: CBS

Publicatiedatum: