Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe online tool voor Vlaamse landbouwers wil teeltinformatie van 200 gewassen bundelen

Tien projectpartners willen alle beschikbare gewasinfo voor 200 landbouwgewassen in één gebruiksvriendelijke tool ontsluiten. Het gaat om de teelttechnische eigenschappen, opbrengsten, arealen, inhoudsstoffen en afzetmogelijkheden van minstens 200 bekende en minder bekende gewassen.

Het project Cropexplore for Farmers richt zich in de eerste plaats op Vlaamse akkerbouwers. Door beschikbare en recente informatie beter te ontsluiten, willen de projectpartners landbouwers warm maken om nieuwe teelten op te starten. 

Landbouwers en bedrijven zullen snel en eenvoudig informatie kunnen opvragen rond een specifieke teelt en verschillende teelten met elkaar kunnen vergelijken op basis van zelf ingevoerde criteria. Momenteel is die gewasinformatie erg versnipperd. Tegen begin 2024 wordt een eerste prototype van de online tool verwacht, die door ILVO samen met andere proef- en onderzoekscentra, ontwikkeld wordt.

Het project wordt gecoördineerd door Flanders Food. De partners zijn: Catalisti, ILVO, Inagro, Hogent, KU Leuven, PCG, Vives, Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant en Boerenbond.

Hoe kan teler starten met een nieuwe teelt?
Een tweede grote doelstelling van het project CropExplore for Farmers is de landbouwers warm maken om zelf ook effectief te starten met een bio-economie teelt.

Aan de hand van een drietal test-cases zal het potentieel van bio-economie gewassen nog meer in de verf gezet worden. In een eerste case zal de teelt van yacon geoptimaliseerd worden, zowel op het vlak van plantgoed, mechanisatie als bewaring. Ook de verwerking tot halffabrikaten zal verder uitgewerkt worden.

Momenteel wordt hennep al geteeld voor zijn waardevolle lange vezels. Door ook het gebruik van de nevenstromen zoals henneptoppen en scheven te onderzoeken, wil men de rendabiliteit van deze teelt versterken.

In een derde case zal men werken met deder, ook gekend als huttentut, vals vlas of cameline. De optimalisatie van de teelttechniek van dit oliehoudend gewas op praktijkschaal en het creëren van afzetkanalen van het dederzaad bij pilootfabrieken of bedrijven zal mee bijdragen aan de productie van nieuwe biogebaseerde producten. De deder en yacon testcases zullen uitgevoerd worden binnen de Food Pilot van ILVO.

De rol van de B2BE Facilitator, matchmaker in de bio-economie
Uit de vragen die in 2022 gesteld werden aan de B2BE Facilitator, blijkt dat 16% van die vragen van landbouwers komen die op zoek zijn naar nieuwe teelten. Tenslotte is het project ook tot stand gekomen uit de duidelijke zoektocht van akkerbouwers naar gewasdiversificatie. In de akkerbouw zijn namelijk slechts vier reguliere teelten verantwoordelijk voor 87% van het areaal.

Er zijn verschillende nieuwe teelten beschikbaar in Vlaanderen waar de laatste jaren veel onderzoek naar gebeurd is. Het areaal van deze teelten is echter nog klein en er zijn barrières die ervoor zorgen dat de teelten niet gelanceerd geraken in het Vlaamse landschap.

Het project bouwt verder op het recent afgelopen project CropExplore waarin het potentieel van veel (nieuwe) plantaardige grondstoffen voor de voedingsindustrie werd onderzocht alsook de eerste opportuniteiten werden gedefinieerd voor teelt ervan in Vlaanderen.

Bron: ILVO

Publicatiedatum: