Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorraden bio-bewaarappelen in British Columbia slinken snel

Het zijn geen gemakkelijke seizoenen geweest voor biologische appeltelers en verladers in British Columbia. "Dit jaar is het volume biologische appels ongeveer gelijk aan vorig jaar. Over het algemeen is de appeloogst van zowel dit jaar als vorig jaar met ongeveer 40 procent gedaald. De oogst van vorig jaar werd beïnvloed door een lange hittegolf in de zomer en dit jaar door een zeer koude, natte lente en slechte bestuiving en vervolgens een korte hittegolf tijdens de rijpingsperiode", aldus Stefan Misse van Discovery Organics.

Midden november daalde de temperatuur in British Columbia aanzienlijk, van ongeveer 20 graden Celsius tot onder het vriespunt, en ging in een week tijd van ongebruikelijk hoog naar ongebruikelijk laag. "De fruitbomen hadden geen kans om in rust te gaan. Er lag veel sneeuw met de bladeren nog aan de boom," zegt hij. Pink Lady-appels waren het laatste ras dat op dat moment van de bomen kwam en met de voorspelde sneeuw in het vooruitzicht konden de telers de oogst in British Columbia grotendeels afronden.

In het algemeen hebben de weersomstandigheden van dit jaar sommige rassen meer getroffen dan andere, met name appels die minder onder druk staan, zoals Gala's, Ambrosia's en McIntosh, dan appels met een hoge druk, zoals Pink Lady, Braeburn en Fuji.

Ook arbeid blijft een probleem voor de biologische appeltelers in British Columbia. Binnenlandse arbeidskrachten, waar de sector regelmatig op vertrouwde, zijn er sinds de pandemie niet meer en de telers zijn in toenemende mate afhankelijk van tijdelijke buitenlandse arbeidskrachten uit Mexico, Guatemala, Jamaica en diverse andere locaties. "Ze zijn ook echt afhankelijk van de Canadese regering om ervoor te zorgen dat dat gebeurt," zegt Misse.

Sterke vraag naar biologische appels
Ondertussen is de vraag dit seizoen sterk. "Ambrosia is waarschijnlijk onze meest verkochte appel nu en verkoopt 2:1 ten opzichte van de andere rassen," zegt Misse. "Over het algemeen zijn onze inkomsten op biologische appels nog steeds aanwezig, maar onze totale kisten zijn minder dan normaal. De gemiddelde prijzen per kist zijn gestegen, maar de totale volumes zijn gedaald." De slechte bestuiving en het late voorjaar zorgden ervoor dat de appels niet zo goed konden groeien, maar dat zorgde ook voor meer mogelijkheden in zakken dan in bulk. Hij merkt ook op dat de prijs gelijk is of ongeveer vijf tot tien procent hoger dan vorig jaar voor bulkverpakkingen.

Hoe beïnvloedt dit de vooruitzichten op langere termijn? Normaal worden biologische appels uit British Columbia tot mei verpakt en verzonden. "Ik verwacht dat de opslag nu slechts tot maart volgend jaar zal duren", zegt hij, waarbij hij wel opmerkt dat biologische appels dit seizoen minder goed standhouden in opslag onder gecontroleerde atmosfeer. "Stel dat je bijvoorbeeld 40.000 bakken in CA hebt staan en je denkt dat je 80 procent gaat verpakken als klasse I. In werkelijkheid komt er niet zoveel volume uit. Veel ervan zal eindigen in sap, omdat de appels dit jaar minder goed kunnen worden bewaard."

In de komende weken zal er echter een overgang zijn van gewoon opgeslagen fruit naar gekoeld bewaarfruit. "Als dat gebeurt, is er meestal een kleine prijssprong vanwege de koelopslag," zegt Misse, en hij voegt eraan toe dat hij ook verwacht dat de verkoop in het nieuwe jaar zal toenemen dankzij goede eetvoornemens.

Voor meer informatie:
Stefan Misse
Discovery Organics
Tel: +1 604 299 1683
[email protected] 
www.discoveryorganics.ca 

Publicatiedatum: