Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Enorme prijsschommelingen hebben we gelukkig minder gezien bij biogranen"

Terugblik biologische granenmarkt 2022

Het jaar 2022 is bijna afgelopen, een moment op terug te kijken en vooruit te kijken. Dit jaar kenmerkt zich als een bijzonder jaar op het gebied van granen. Zelden waren granen zoveel in het nieuws als dit jaar, onder meer door de oorlog in Oekraïne. Dit zorgde ervoor dat biologische telers in het voorjaar van 2022 kozen om meer granen te gaan zaaien.  

Kwalitatief goede oogst  
De (biologische) graanoogst begon dit jaar vroeg. In de derde week van juni werd in Zeewolde de eerste biologische wintergerst gedorst. De uitstekende kwaliteit en de hoge opbrengsten hiervan gaven de eerste signalen dat we een mooie graanoogst konden verwachten. En die verwachting kwam gelukkig uit. 

Gemiddeld genomen waren de opbrengsten dit jaar goed tot zeer goed. Afhankelijk van regio en grondsoort haalden sommige telers bij biotarwe opbrengsten van ruim boven de 7 ton per hectare. Daarnaast viel vooral de hoge opbrengst van haver op, met name het hoge hectolitergewicht ten opzicht van voorgaande oogstjaren. 

Volatiele granenmarkt  
Dit jaar werden de reguliere én biologische granenmarkt vooral beïnvloed door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Kort na de inval was er veel paniek op de granenmarkt. Termen als de ‘graanschuur van Europa’ en ‘hebben we nog genoeg tarwe om brood te bakken’ domineerden het nieuws. Dit zorgde ervoor dat graan niet alleen bekend werd bij telers, collecteurs en verwerkers, maar het trok ook veel speculanten aan op de granenbeurs. Hierdoor werd de gehele granenmarkt ontzettend volatiel. Dat zorgde de afgelopen maanden voor prijsfluctuaties van soms wel van enkele tientallen euro’s per dag.  

Deze enorme prijsschommelingen hebben we gelukkig minder gezien bij biogranen. De hogere activiteit op de granenmarkt zorgde er wel voor dat ook de prijzen voor biogranen stegen. Nu lijkt de markt zich in rustiger vaarwater te bewegen met een neerwaartse tendens.   

Doorkijkje 2023 
De komende maanden moeten verder gaan uitwijzen hoe de gehele granenmarkt zich verder gaat ontwikkelen. Gaan de telers die afgelopen voorjaar na een lange periode geen granen geteeld te hebben, er ook in 2023 weer voor kiezen toch granen te gaan telen?   

Het BioTeam staat graag voor telers van biologische zomergranen klaar met advies en zaaizaad. "Wij analyseren elk jaar welke rassen goed passen bij de biologische teelt. Ziekteresistentie, beginontwikkeling, bakkwaliteit en opbrengst zijn de belangrijkste criteria. De rassen die hier het best uit komen leggen wij in eigen vermeerdering. Daarbij houden we natuurlijk ook rekening met de wensen van de markt, om te zorgen voor het beste saldo."

Voor meer informatie: 
Agrifirm
088 488 10 00
info@agrifirm.com 
www.agrifirm.nl 

Publicatiedatum: