"De overheid moet de regie houden bij de uitvoering van het actieplan"

Wat gaan we doen met 26 miljoen?

Tholen - Het Actieplan Biologisch is gisteren officieel overhandigd. Zoals het een actieplan betaamt staat het document vol acties. Maar hoe gaan we hier nu daadwerkelijk in de praktijk mee aan de slag? Michaël Wilde, directeur van Bionext, vertelt waar ze op dit moment concreet mee bezig zijn: "Het belangrijkste is de marktontwikkeling. We zijn nu met een project bezig waarbij we bepalen hoe het marktontwikkelteam er uit moet komen te zien. Dit leggen we begin volgend jaar bij LNV neer. Vervolgens is het dan aan het ministerie om de regie hierin te pakken en concreet aan de slag te gaan."

Minister Piet Adema overhandigt het actieplan aan Michaël Wilde. Van links naar rechts: Roosmarijn Saat (Biowinkelvereniging), Jan Groen (BioNederland), Piet Adema, Michaël Wilde en Douwe Monsma (BioHuis). Foto: LNV.

Hij geeft aan dat gisteren tijdens het overleg voorafgaand aan de overhandiging ook nog gekeken is naar waar de prioriteiten van team bio bij LNV liggen. "Wij denken samen met de verenigingen graag mee met de regering en kunnen natuurlijk heel veel doen, maar we hebben nog veel andere partijen nodig om het Actieplan tot een succes te maken. Het gaat alleen maar lukken als we met elkaar samenwerken en iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt. En daarbij willen we benadrukken dat de overheid de regie moet houden bij de uitvoering van het actieplan."

Afspraken in landbouwakkoord
Minister Adema gaf in de Kamerbrief al aan dat in het op te stellen landbouwakkoord verdere afspraken gemaakt zullen worden, onder meer over de rol die de verschillende ketenpartijen bij de uitvoering van het Actieplan Biologisch kunnen gaan vervullen. Michaël: "Biohuis zit aan de hoofdtafel van het landbouwakkoord. Dat is wel een bevestiging dat wij nu een volwaardig onderdeel zijn van de Nederlandse landbouwsector. Dat bevestigde de minister ook meerdere keren gisteren. De hele landbouw gaat verduurzamen en biologisch is daarin een heel mooie route. Wat hem betreft blijft het ook niet bij 15%, maar gaan we door tot 25%. Ik ben wel blij dat LNV deze ambitie toont. Ze gaan natuurlijk ook kijken hoe de andere 85% verder kan gaan verduurzamen. Hierin kan biologisch zeker een rol spelen. Wij hebben een heel goed verhaal, met een sterk keurmerk en een verdienmodel. Daardoor kunnen wij harder gaan groeien dan de rest."

"Erkenning vanuit de Nederlandse overheid"
Op de voorpagina van het actieplan staan rechtsboven vijf redenen waarom het ministerie in gaat zetten op biologisch: gezondere bodem, schoner water, minder emissies, meer biodiversiteit en beter voor dierenwelzijn. "Dat is een erkenning vanuit de Nederlandse overheid dat biologisch een duidelijke bijdrage levert aan het oplossen van de klimaatproblemen."

"Sterk verbonden sector"
De ketenorganisatie is tot nu toe erg blij met de reacties vanuit de achterban. Michaël wil namens Bionext en haar drie dragende verenigingen (BioHuis, BioNederland en Biowinkelvereniging) graag nog even stilstaan bij wat de biologische sector allemaal bereikt heeft de afgelopen jaren. "Zonder echte steun van de overheid staat er een sterk verbonden sector met gemotiveerde mensen. Ik vind het belangrijk om daar even bij stil te staan. We hebben het nu knap lastig als sector, maar op de middellange termijn gaat het ons wel voor de wind. Wij zijn duidelijk niet de enigen die in ons verhaal geloven, dit geldt dus ook voor de overheid."

Voor meer informatie:
Bionext
Michaël Wilde
wilde@bionext.nl
www.bionext.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven