Biovegan akkerbouwers lunchen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima

Tholen - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima Máxima hebben afgelopen dinsdag 13 december in Paleis Noordeinde een lunch aangeboden aan Nederlanders die zich hebben onderscheiden door een bijzondere prestatie. Tot de genodigden voor deze uitblinkerslunch behoorden ook Agrarisch Ondernemers van het jaar 2022 Chris Feickens en Joost van Strien, oftewel de 'No Shit-boeren'. Het BD-bedrijf Zonnegoed is het eerste vegan akkerbouwbedrijf van Nederland nadat ze het BioCyclicVegan keurmerk kregen voor hun groententeelt vrij van dierlijke mest.

Groepsfoto van het Koninklijk Paar en de genodigden voor de uitblinkerslunch. Beeld: © RotapoolANP/Sem van der Wal.

Joost geeft aan dat hij ongeveer een maand geleden werd gebeld door een medewerker van het Koninklijk Huis. "Dat was een leuke verrassing. Ik wist niet dat dit bij de prijs hoorde. Een hele eer natuurlijk, dus heb ik uiteraard ja gezegd. Dit is niet iets wat je dagelijks meemaakt."

Van tevoren kreeg Joost en gastenlijst en routebeschrijving toegestuurd en het ging om een informele lunch. "Het was heel ontspannen. Er waren 27 genodigden. Ik zat met een tv-presentatrice en een wereldkampioen zijspancross aan tafel. Een heel divers gezelschap en daardoor ontstonden er hele leuke gesprekken."

Hij vertelt dat het koninklijk paar vooral heel geïnteresseerd was. "Na de lunch was er nog gelegenheid om koffie te drinken en wilde de koning mijn verhaal graag horen. Het viel me in positieve zin op hoe goed geïnformeerd hij was. Hij wist van iedereen precies wie wie was en het leek alsof hij overal verstand van had."

Na een heel intensief seizoen hebben ze bij Zonnegoed nu tijd om terug te kijken en nieuwe plannen te maken. "Er is veel waardering voor onze werkwijze, vanuit allerlei hoeken toont men interesse. Ik heb heel sterk het idee dat er enorm veel groeipotentie in vegan akkerbouw zit. Ook van boeren krijg ik steeds de vraag hoe het loopt. Er zijn zeker biologische boeren die in hun werkwijze nog een stapje verder willen gaan. Een aantal van hen is zeker geïnteresseerd in vegan landbouw. Wel moet er natuurlijk eerst een markt zijn voor de producten."

Klik hier voor de gastenlijst van de uitblinkerslunch.

Voor meer informatie: joost@zonnegoed.nl en www.zonnegoed.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven