Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nominaties voor EZK Energy Award 2022 zijn bekend

De jury beoordeelde Verstegen Spices & Sauces BV, Bakkerij Carl Siegert en de Noord-Hollandse Bierbrouwerij BV als meest inspirerende voorbeelden van verduurzaming van de energiehuishouding en bedrijfsvoering. Alle 3 maken ze kans op de EZK Energy Award 2022.

De EZK Energy Award is voor bedrijven die zich onderscheiden op het gebied van energiebesparing, duurzame energieopwekking en/of het gebruik van hernieuwbare (duurzame) warmte. "De 3 genomineerden (in willekeurige volgorde) moeten andere bedrijven inspireren hun voorbeeld na te volgen," aldus de jury. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar. De uitreiking vindt plaats op 26 januari 2023 tijdens het EZK-evenement: Partners in energie-uitdagingen.

Verstegen Spices & Sauces
Verstegen heeft haar op gas ingerichte processen omgebouwd naar elektrisch. Daarom kan het in 2023 bijna zonder gas opereren. Dit deed het bedrijf in goede samenwerking met de netbeheerder en gemeente Rotterdam. Het maakt de rest van de CO2-uitstoot goed op het eiland Sumatra in Indonesië. Hier werkt Verstegen samen met de lokale bevolking aan de opbouw van een gezond stuk grond. Hierop kan een bedrijf kaneelbomen en andere gewassen laten groeien. Dit zijn nog maar 2 voorbeelden waarmee dit genomineerde bedrijf werkt aan een duurzaamheid.

Bakkerij Carl Siegert
Bakkerij Carl Siegert is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat zijn energierekening omlaag heeft gebracht. En dat in een sector waar op dit moment veel bedrijven te maken hebben met hoge energiekosten. Dit familiebedrijf voerde verschillende energiebesparende maatregelen door. Het wekt 35% van de stroomvraag zelf op via zonnepanelen. De restwarmte verwarmt de verschillende ruimtes van de bakkerij. Het vee van een boer uit de directe omgeving ontvangt de restpartijen brood. 

De Noord-Hollandse Bierbrouwerij
"Deze brouwerij brouwt een heel efficiënt biertje", aldus de jury. Met een circulaire loop richtte dit bedrijf het productieproces heel efficiënt in. De brouwerij maakt daarmee slim gebruik van grondstoffen. Het zet lokale reststromen in als energiebron, zoals zaagsel en bierbostel. De Noord-Hollandse Bierbrouwerij bespaart zo op energie, grondstoffen en water. Een mooi voorbeeld van circulariteit.

Eervolle vermelding
Eén inzending voldeed niet aan de voorwaarden, maar is wel een mooi voorbeeld. Daarom krijgt deze een eervolle vermelding van de jury. Het gaat om Coöperatie Doarpsmûne Reduzum en omstreken U.A. Deze coöperatie uit het Friese Reduzum verving het afgelopen jaar de eerste collectieve windmolen van Nederland met een nieuwe en grotere windmolen. Die verbindt bijna alle 540 huishoudens in Reduzum. De winst gaat naar dorpsinitiatieven voor verduurzaming en leefbaarheid. Een relatief kleine molen met de grootst mogelijke maatschappelijke impact.

Publicatiedatum: