Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Supermarkten gaan in 2023 rapporteren over duurzaamheid van voedselaanbod

Supermarkten committeren zich aan de duurzaamheidsdoelen van het kabinet, maar het ontbreekt hen aan goede indicatoren om er transparant over te rapporteren. Het ministerie van LNV zal daarom samen met supermarkten toewerken naar een rapportage-voorstel, zodat vanaf het nieuwe jaar kan worden gestart met rapporteren en er meer transparantie wordt geboden op de duurzaamheid van het voedselaanbod. Dat meldt minister Adema van LNV aan de Tweede Kamer

Het kabinet heeft als doelen geformuleerd:

  • Een groei in afzet van duurzaam geproduceerde voedselproducten, waaronder ook de afzet van biologische producten;
  • Een bijdrage aan de eiwittransitie, met als streven in 2030 een verhouding van 50% plantaardige en 50% dierlijke eiwitten in het Nederlandse consumptiepatroon;
  • Een reductie van 50% van de voedselverspilling in 2030 ten opzichte van 2015.

De minister heeft het bureau Berenschot onderzoek laten doen naar de transparantie over bijdragen van supermarkten en de voedingsindustrie aan een duurzaam voedselsysteem. De onderzoekers adviseren de overheid om heldere kaders voor de te behalen doelstellingen te stellen en te starten met een beperkte eerste set aan ecologische indicatoren, zoals vermindering van de CO2-uitstoot, dierenwelzijn, herstel van biodiversiteit en efficiƫnt land- en watergebruik.

Het is van belang om wetenschappelijk onderbouwde indicatoren te gebruiken die jaarlijks kunnen worden gemeten, aldus Berenschot. Ook is het raadzaam afspraken te maken over de eenduidige manier van rapporteren op de afgesproken indicatoren en publicatie. Daarnaast is het advies om met duurzaamheidsrapportages niet alleen op supermarkten te richten, maar op de gehele keten.

Lees hier het volledige rapport

Bron: Ministerie van LNV

Publicatiedatum: