Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nachtvlinder vernoemd naar Weleda

Bruin. Dat is wat bij veel mensen opkomt als ze aan nachtvlinders denken. Maar als je iets beter kijkt zal je zien dat ze zeker zo mooi zijn als dagvlinders en vaak ook op een subtiele manier heel kleurrijk. De net verschenen Moths of Bhutan laat dat goed zien. Meer dan 1700 soorten nachtvlinders die in dit deel van de Himalaya voorkomen zijn daarin voor het eerst bij elkaar afgebeeld. Een mooi boek en een belangrijke stap in de kennis van de nachtvlinders van de Himalaya.

Sinds 2015 werkt Naturalis Biodiversity Center samen met natuurorganisaties in Bhutan bij het in kaart brengen van de biologische rijkdom van het land. Deze samenwerking heeft afgelopen jaren geleid tot de ontdekking van een groot aantal nieuwe soorten, variƫrend van slakken en zweefvliegen tot watermijten en libellen. Belangrijk onderdeel van de samenwerking is het ontsluiten van de kennis in toegankelijke veldgidsen. Het net verschenen boek Moths of Bhutan is daarvan een goed voorbeeld. Het boek bevat een overzicht van alle soorten die afgelopen jaren in Bhutan zijn aangetroffen met in totaal 196 platen waarop meer dan 1300 in Bhutan voorkomende soorten staan afgebeeld. De publicatie stelt de natuurliefhebbers in Bhutan voor het eerst in staat een groot deel van de in de Himalaya voorkomende soorten op naam te brengen. Een mooi boek en een belangrijke stap in de kennis van de nachtvlinders van de Himalaya.

Ethmia weleda.

Van alle afbeelden soorten is ook een DNA barcode bepaald. Dit maakt het mogelijk om in de toekomst gemakkelijker vast te stellen of dieren gevonden in andere delen van de Himalaya tot dezelfde soort behoren. De uitgave van het boek is mogelijk gemaakt met steun van Weleda. Het mooie aan het boek is dat het niet alleen op de plank staat bij bibliotheken, maar ook door vrijwilligers gebruikt wordt in het veld. Door steun van Weleda is het mogelijk het boek relatief
goedkoop uit te geven en een groot aantal boeken gratis te verspreiden in Bhutan. In het boek wordt een aantal soorten nieuw voor de wetenschap beschreven. Als dank voor de inzet en bijdrage van Weleda is een van die soorten naar hen vernoemd: Ethmia weleda, een fraaie vlinder die momenteel alleen bekend is uit Bhutan.

Gielis, Franssen, Groenen & Wangdi (2022) Moths of Bhutan. Gielis & Klein, the Netherlands. 420 pagina's. Te koop voor 25 euro bij Veldshop.nl Vermandel Entomologie Speciaalzaak.

Publicatiedatum: