Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"We streven naar een Europees marktaandeel van 3 procent in 2025"

Optiflux verkozen tot Limburgse Start-Up van het Jaar

Tholen - Optiflux is verkozen tot Limburgse Start-Up van het Jaar. De verkiezing van de Limburgse Start-Up van het Jaar is een initiatief van Limburg StartUp en vindt plaats in het kader van de verkiezing van de Limburgse Ondernemer van het Jaar. Optiflux werd als winnaar verkozen van vier overgebleven kandidaten. "Het is een prachtige erkenning voor het harde werk en de grote stappen die we hebben gezet", vertelt medeoprichter Niels Bessemans van Optiflux. "Het is een sterke motivatie om door te gaan waar we mee bezig zijn en Optiflux verder uit te breiden." De officiële uitreiking vond woensdagavond 7 december plaats.

Optiflux is een Vlaamse spin-off die in 2021 is ontstaan in samenwerking met de naoogstgroep van de KU Leuven, het Vlaams Centrum voor Bewaring van Tuinbouwproducten (VCBT) en het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT). "Onze producten zijn het resultaat van 20 jaar onderzoek naar de bewaring van hardfruit. Binnen een jaar tijd zijn we erin geslaagd om al deze kennis om te slaan in producten en diensten die meerwaarde creëren voor iedereen in de keten. Het was een belangrijke reden voor de uitverkiezing", legt Niels uit. 

Met een innovatief meet- en controlesysteem (DCA) kan hardfruit jaarrond worden bewaard, zonder toepassing van chemische middelen. “Fruit ademt niet altijd op dezelfde manier. Met als resultaat grote verschillen in de kwaliteit van het fruit als het de koelcel uitkomt”, vervolgt Niels. De meetmethode en bijhorende softwarealgoritme meet de wijze waarop het fruit ademt en past het klimaat in de koelcel daarop aan. “We reduceren daarmee het zuurstofgehalte in koelcellen tot het optimaal niveau zodat het fruit in een slaaptoestand raakt." Dat zorgt voor energiebesparing door efficiënte koeling, voor betere bewaarcondities en minder verlies van kwaliteit. "Met de huidige energieprijzen is dit uiteraard relevanter dan ooit." Bovendien is het met de bewaartechnologie van Optiflux ook mogelijk biologisch fruit jaarrond te bewaren zonder gebruik van chemische rijpingsremmers.

En dus kijkt het jonge bedrijf alweer naar de toekomst, want het ziet een plek voor zichzelf op de Europese markt. "Sinds we op Fruit Logistica hebben gestaan, merken we dat de interesse vanuit de Europese, en eigenlijk wereldwijde, markt groot is. In België is een aantal van de grote fruitveilingen (BelOrta, BFV en LTV) al klanten van ons, maar we richten ons ook op expansie naar die Europese markt. Er gaat veel fruit verloren en we willen tegen 2025 graag een Europees marktaandeel van 3 procent bereiken. Het is ambitieus, maar met deze technologie zien we dat hier wel degelijk mogelijkheden voor zijn. 

Voor meer informatie:
Niels Bessemans
Optiflux
+32 (0) 478 38 27 54
niels.bessemans@optiflux.world  
www.optiflux.world