Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verkoop bio-producten tussen januari en september -6,3%

"Franse consumenten mijden biologische producten"

Is er in de Franse supermarktkarretjes nog plaats voor biologische producten? Uit de laatste cijfers blijkt dat de consument zijn belangstelling voor dit aanbod, dat door de inflatie in moeilijkheden is geraakt, verliest. Volgens cijfers van de Fnab (de nationale federatie voor biologische landbouw) is de verkoop van biologische producten tussen januari en september van dit jaar met 6,3% gedaald. En de daling van de aankopen zal naar verwachting tot het einde van het jaar aanhouden gezien de aanhoudend hoge inflatie van de voedselprijzen.

Aangezien biologische producten gemiddeld 30% meer kosten dan hun conventionele tegenhangers, maken consumenten een afweging om hun koopkracht te behouden. En het zijn de biologische producten die eronder lijden, vooral in gespecialiseerde winkels waar de verkoop met 16% is gedaald, volgens NielsenIS, geciteerd door BFM TV.

Biologische producten te duur in een periode van inflatie
En toch zijn het de supermarkten die het doelwit zijn van een open brief van de Fnab en twee andere organisaties uit de sector (Synabio en FOREBio). In de brief worden detailhandelaren, 'leiders in de voedseldistributie', opgeroepen een sleutelrol te blijven spelen bij de instandhouding van een zichtbaar, aantrekkelijk en gediversifieerd biologisch aanbod. De organisaties merken op dat supermarkten zich terugtrekken uit de biologische markt. In deze inflatoire periode maken supermarkten meer ruimte voor laaggeprijsde producten. De baas van Système U, Dominique Schelcher, verzekerde France Inter echter dat "er bij Système U geen sprake is van massale desinvestering in biologische producten".

Voor de Fnab is de schuldige niemand minder dan de inflatie. NielsenIS gaat in op dit argument: "In tijden van inflatie kunnen weinig huishoudens het zich veroorloven om 100% biologisch te kopen, en zullen ze dus afwegingen maken. Gezinnen en jonge gezinnen kunnen het zich niet langer permitteren biologisch te kopen, een voorrecht dat gewoonlijk is voorbehouden aan rijke gezinnen die hun biologische aankopen hebben gestabiliseerd. "De Fransen verklaren voor 54% dat biologische producten te duur zijn in verhouding tot de voordelen ervan", aldus het bedrijf.

Bron: EconomieMatin

Publicatiedatum: