Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fermentatieproef: betere voederconversie en groei vooral bij de lichtste biggen

De afgelopen maanden stonden in het teken van fermentatie op het biologische proefbedrijf Exterkate Biologische Varkenshouderij in Bentelo. In samenwerking met Ruben Exterkate, Ronald Scholten (Dr. FERM) en student Aafke Bersma is de voerproef met het fermentatieproduct Reudink RS Health succesvol afgerond. Het effect van dit gefermenteerde product op de groei en gezondheid van gespeende biggen werd onderzocht. En wat blijkt? Door de toevoeging van probiotica – in de vorm van Reudink RS Health – behalen vooral de lichtste biggen een betere voederconversie en groei ondanks een verschil in speengewicht.

Meestal zien we na het spenen een lagere groei bij de lichtste biggen ten opzicht van de zwaarste biggen. De verstrekking van Reudink RS Health resulteert echter in uniformere koppels biggen dan koppels die geen toegevoegde probiotica hebben gehad bij het opleggen in de vleesvarkenstal en bij het afleveren met hogere opbrengst. Daarnaast zijn er minder achterblijvers en daardoor een hogere bezetting in de gespeende biggenstal. 

Goede groei van pas gespeende biggen is essentieel
De voeropname en daarmee de groei van biggen stimuleren rondom het spenen resulteert in gezondere biggen die na het spenen goed presteren. Dat wil iedere varkenshouder wel, maar het is een uitdaging om de biggen goed te laten eten zodra het belangrijkste voedingsmiddel – melk – niet langer beschikbaar is. Wanneer een big gespeend wordt, ontstaat een hoger risico op problemen als diarree of een verminderde vertering. Helemaal bij lichtere biggen kan dit de groei en gezondheid nadelig beïnvloeden. Hetfermentatieproduct Reudink RS Health kan ondersteuning bieden in deze fase. Dit product bevat goede bacteriën (probiotica) welke de gezondheid en met name de darmflora van de big een boost geven. Zo blijft de big goed eten en gezond doorgroeien.

Welke factoren voeropname en groei beïnvloeden voor een goede start? Dat leest u hier.

Gelijke groei ondanks lager speengewicht
De proef toont aan dat de lichtere biggen, ondanks het lagere speengewicht, dankzij de toevoeging van Reudink RS Health net zo goed doorgroeiden als zwaardere biggen. Uiteindelijk resulteerde dit in een gelijkblijvend verschil tussen lichtere en zwaarder biggen, waar dit normaalgesproken vaak groter wordt rondom het spenen. Qua groei en voederconversie was er 4 weken na spenen niet langer een onderscheid tussen lichtere en zwaardere biggen te maken. Door de goede ervaringen en verbeterde bedrijfsresultaten met Reudink RS Health tijdens de proef, is de verstrekking hiervan nu standaard geworden op het bedrijf.

Hoe pas ik zelf fermentatie toe en wat levert het op?
Het fermentatieproduct Reudink RS Health is eenvoudig toe te passen. Ook geeft het een boost aan de darmflora en algehele gezondheid van het dier. Maak het een dag van tevoren aan door het product in water te laten oplossen. Zet het op een warme plek, zodat de bacteriën zichzelf kunnen ontwikkelen. U kunt het vloeibare product via een pompje op elke voerinstallatie (in dit geval via de computergestuurde droogvoerinstallatie – CDI) automatisch doseren over het biggenvoer. Het gaat in deze proef om een toevoeging van 1% Reudink RS Health. De optimale hoeveelheid en toepassing is bedrijfsafhankelijk. Het product kan ook in de bek van het dier ingegeven worden na de geboorte. Onze varkensspecialisten helpen u graag om te zien hoe u fermentatie op uw bedrijf kunt inzetten. Zij kunnen ook samen met u een berekening maken om te zien wat de toepassing van fermentatie u oplevert op uw bedrijf.

Wat is het vervolg?
Reudink gaat in samenwerking met ForFarmers en Dr. Ferm verder onderzoek doen naar de voordelen van fermentatie en de toepassing op biologische varkensbedrijven. Zo kunnen ze met de toevoeging van bepaalde grondstoffen, additieven of een geheel nieuwe receptuur de voeders verder verbeteren om de gezondheid en groei van pas gespeende biggen verder te optimaliseren. Bovendien bekijken ze de mogelijkheden voor een nieuwe proef met zeugenvoer om met deze kennis verder bij te dragen aan de ontwikkeling van de sector.

Klik hier voor het contactformulier.

Voor meer informatie:
Reudink
Kwinkweerd 5
7241 CW Lochem
088 0248165
[email protected] 
www.reudink-bio.eu 

Publicatiedatum: