Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-boer Jan Knook: "Mijn drijfveer is mijn zorg over de biodiversiteit"

Noord-Holland brengt 'Méér eten uit de regio' in beeld

In een reeks van 3 videoportretten gaat de provincie Noord-Holland langs bij de winnaars van de challenge Méér eten uit de regio. Zij ontvingen van gedeputeerde Ilse Zaal een cheque van 15.000 euro om hun project verder uit te voeren.

Lokale productie van voedsel zorgt ervoor dat producten een minder lange weg hoeven af te leggen voordat ze op het bord liggen. Meer eten van dichtbij (via een korte keten) is goed voor Nederlandse boeren en andere lokale producenten. De provincie vindt het belangrijk dat er meer wordt gegeten uit de eigen regio. Om dit te stimuleren is er eerder dit jaar in samenwerking met Stichting Voedsel Verbindt de challenge Méér eten uit de regio georganiseerd. 

Ilse Zaal, gedeputeerde Landbouw: "We willen dat in 2030 25% van het eten uit de regio komt en om dat te bereiken zijn initiatieven vanuit de samenleving ontzettend belangrijk."

Winnaarsportretten

Bio-NH
"Mijn drijfveer is mijn zorg over de biodiversiteit", vertelt akkerbouwer Jan Knook. Hij laat in de video zien hoe hij met flexibiliteit succesvol biologisch boert in de Beemster. Jan is actief lid van de vereniging Bio-NH, waarin hij samen met andere biologisch ondernemers werkt aan meer aandacht voor biologische producten uit de regio. Met de gewonnen prijs kan de vereniging verder professionaliseren en de communicatiemiddelen verbeteren.

Bekijk de video over bio-boer Jan Knook:

Vers aan de Vecht
Vers aan de Vecht is een groentepluktuin met zelfplukkers. "Wij werken in balans met de natuur en pionieren om samen verder te ontdekken en te leren: Wat kunnen we doen om het gebied nog biodiverser te maken? Hoe kunnen we een compleet lokaal, biologisch pakket voedsel voor onze community produceren? Hoe leren we van elkaar als groep deelnemers? Al doende zoeken we naar antwoorden en komen we op nieuwe vragen. We hopen zo een voorbeeld te zijn en de broodnodige voedseltransitie mede te versnellen", aldus initiatiefneemster Sanne Smeets. In de video bieden Sanne en een aantal deelnemers je een kijkje op de pluktuin.

Buurderij Hart
Buurderij Hart brengt in Bennebroek producenten en consumenten uit de regio bij elkaar via een online bestelomgeving en een fysiek afhaalpunt. Deze Buurderij is een samenwerking met de Hartekampgroep. Vanuit de overtuiging dat iedereen mee moet kunnen doen, helpen cliënten bij het samenstellen en het uitdelen van de pakketten aan de klant. Buurderij Hart is mede mogelijk gemaakt door de prijs die de initiatiefnemers wonnen in de challenge. 

Lees meer over Meer eten uit de regio.

Bron: Provincie Noord-Holland

Publicatiedatum: