De partijen van het IMVO-convenant Voedingsmiddelen geven een update over het vierde jaar van het convenant. Daarin werden wereldwijd 50 experts opgeleid om risicoanalyses op het gebied van mensenrechten uit te voeren. Ook deden dit jaar meer bedrijven mee aan de monitoring, 156 tegenover 119 in het derde jaar. In Nederland werd de kennis van IMVO binnen bedrijven vergroot door het geven van trainingen op diverse locaties. Dit alles staat te lezen in de jaarrapportage 2021-2022.
Toenemend IMVO-bewustzijn
Om de voortgang op het gebied van due diligence te monitoren is een self-assessment uitgevoerd door de leden van brancheverenigingen KNSV, FNLI en CBL. In het vierde convenantsjaar hebben 156 bedrijven in de voedingsmiddelensector hieraan meegedaan tegenover 119 een jaar eerder. Dat het IMVO-bewustzijn in de sector groeit, blijkt uit het feit dat 45 bedrijven het self-assessment voor het eerst hebben ingevuld. Ook communiceren dit jaar meer bedrijven publiekelijk over hun IMVO-beleid en inspanningen. Wel blijft het een uitdaging om alle bedrijven jaarlijks het self-assessment te laten invullen en kunnen veel bedrijven nog verbeteringen doorvoeren op het onderdeel 'plan van aanpak'.
Verder blijkt de bekendheid van klachtenmechanismes gegroeid bij mkb-bedrijven, zowel voor eigen medewerkers als voor ketenpartners. De monitoringresultaten laten de grote diversiteit in de sector zien. Dit vraagt om passende ondersteuning per branche.
Local Expert Network
Met maatwerkadvies, stappenplannen, webinars, fysieke trainingen en bijeenkomsten worden bedrijven geholpen bij het uitvoeren van due diligence. Dit jaar is daar het Local Expert Network aan toegevoegd. Met trainingsbijeenkomsten in West-Afrika, Oost-Afrika, Azië en Latijns-Amerika is de basis gelegd voor een netwerk van 50 lokale experts, opgeleid tot risicobeoordelingsexperts op het gebied van mensenrechten voor de agrofoodsector. Dankzij het netwerk kunnen bedrijven eenvoudig gebruikmaken van lokale kennis en meer zicht krijgen op de risico's in hun internationale ketens.
Due Diligence Roadshow
In Nederland werden diverse trainingen georganiseerd om de kennis van IMVO en het toepassen van due diligence binnen bedrijven en organisaties te verbeteren. Met de Due Diligence Roadshow, een meerdaagse training op verschillende locaties in het land, en de Nevi-training 'IMVO en inkoop' zijn 97 deelnemers bereikt.
Cashew, kurkuma, tomaten en bananen
De convenantspartijen werken ook samen aan collectieve projecten. Zo heeft het tomatenproject misstanden in de tomatenketen aan het licht gebracht. CBL en FNV hebben de handen ineengeslagen om die misstanden aan te pakken. Het Leefbaar Loon Bananenproject is erin geslaagd om voor 75 procent van de Nederlandse bananeninkoop de kloof tussen het betaalde loon en het leefbaar loon te berekenen (10,7%). De deelnemende supermarkten werken samen met convenantspartijen en ketenpartijen om deze kloof te dichten. In het vierde jaar is ook toegewerkt naar een aanpak voor de verduurzaming van de cashewketen als basis voor toekomstige projecten met leden van FNLI en CBL. En tot slot hebben Woord en Daad, Nedspice, Fuchs en de Indiase partnerorganisatie Job Booster een subsidieaanvraag ingediend voor een kurkumaproject in India. Het doel is kleine kurkumaboeren een leefbaar inkomen te verschaffen, onder meer door de omvang en kwaliteit van de oogst te verbeteren.
Ewald Wermuth, voorzitter Convenant Voedingsmiddelen: "De afgelopen vier jaren hebben bewezen dat als branches, ngo's, vakbonden en overheid samenwerken, er een effectieve beweging op gang komt die steeds groter wordt. In het laatste halfjaar van het convenant drukken we het gaspedaal dieper in. De urgentie is alleen maar toegenomen. Zo komt er Europese wetgeving op gepaste zorgvuldigheid aan. Daarnaast laten stijgende grondstoffen- en voedselprijzen, klimaatverandering, de coronapandemie en de oorlog in Oekraïne de kwetsbaarheid van internationale toeleveringsketens zien. Het doel van het convenant is om de risico’s die optreden binnen de waardeketens via effectieve samenwerking aan te pakken. Het benutten van elkaars kennis, kunde en kracht is en blijft daarbij van cruciaal belang."
Het IMVO-convenant Voedingsmiddelen wordt medio 2023 afgerond. Het laatste half jaar zetten de partijen alles op alles om een stevige basis te leggen voor een gestructureerde en gedegen due diligence praktijk.
Lees hier de jaarrapportage 2021-2022.
Voor meer informatie:
Internationaal MVO
www.imvoconvenanten.nl