Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Plenty Food Nederland op werkbezoek bij Zonnegoed

Bestuursleden van Plenty Food Nederland en een aantal geĆÆnteresseerden brachten enige tijd geleden een werkbezoek aan het biologische- en veganistische landbouwbedrijf Zonnegoed in Ens.

Tijdens het werkbezoek vertelde Joost van Strien van Zonnegoed dat hij al 30 jaar boer is en 25 jaar geleden is omgeschakeld naar een biologisch bedrijf. Zonnegoed is een akkerbouwbedrijf met 92 hectare in de Noord-Oostpolder. Sinds 2014 experimenteert Joost met plantaardige bemesting.

De afgevaardigden van Plenty Food Nederland (Joost van Strien is de derde persoon vanaf rechts gezien). 

Voorheen teelde Joost rustgewassen als Luzerne en Klaver en verkocht dit als veevoer en kreeg daar weer mest voor terug.
De laatste 3 jaar teelt hij volledig zonder toevoeging van dierlijke mest in een 8-jarige teeltroulatie. Er wordt alleen natuurcompost toegevoegd uit maaisel (uit Nationaal park De Weerribben-Wieden) om verliezen door afvoer van gewassen en uitspoeling te compenseren. Op Zonnegoed is ook een 5,5 hectare voedselbos aangeplant, die net als de aangelegde akkerranden zorgen voor een grote diversiteit aan dieren die zorgen voor bestuiving en het natuurlijke evenwicht.

Joost van Strien met zijn No Shit box. 

De bulk van de producten wordt nu voornamelijk geƫxporteerd naar Duitsland. Maar de wens van Joost is om zijn producten met het Biocyclische Vegan keurmerk dichter bij huis op de markt te kunnen zetten door samenwerking met biologische groothandels en supermarkten.

Naast de bulkproducten levert Joost nu ook de No Shit box aan consumenten. Voor de toekomst is verbreding van het assortiment nodig en zal samenwerking gezocht worden met andere biologische bedrijven, die alleen plantaardige mest gebruiken.

Het gebruik van plantaardige meststoffen in de landbouw heeft ten opzichte van dierlijke meststoffen vele voordelen zoals het behouden van de biodiversiteit, landgebruik, water, energie, klimaat en dierenwelzijn.

Op de akker.

Plenty Food Nederland is opgericht om voorlichting te geven over de wereld-voedselproblematiek. Ook ondersteund de stichting diverse voedselprojecten zoals voedseltuinen en voedselbossen in ontwikkelingslanden.

Plenty Food Nederland omarmt de ontwikkeling van landbouw met plantaardige bemesting en werkt inmiddels intensief samen met het Netwerk ter Bevordering van Biocyclische- Veganlandbouw Nederland & Vlaanderen.

Op 27 november staat Plenty Food Nederland op de Veggie Fair in Rotterdam om consumenten te informeren over de Biocyclische-Veganlandbouw en zullen een aantal No-Shit voorbeeldboxen in de stand getoond worden.

Voor meer informatie:
Jeroen Koedam
[email protected] 
www.plentyfood.nl

www.biocyclische-veganlandbouw.org 

Publicatiedatum: