Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Smaakproef zaadvaste wortels gaat veredelaar Edwin helpen

Veredelaar Edwin ontwikkelt bij Odin boerderij De Beersche Hoeve nieuwe zaadvaste rassen en heeft de hulp van de Odin-klanten nodig. Zij kunnen op 4 en 5 november in Almere en Velp wortels proeven en door aan te geven welke zij het lekkerst vinden, helpen ze Edwin met het maken van een selectie voor volgend jaar.

Zaadvast in het kort
Er zijn steeds minder verschillende groenterassen en wereldwijd is de zaadhandel in handen van een klein groepje zaadleveranciers. Odin Foodcoop en De Beersche Hoeve willen naar een open systeem waarin iedereen mee mag doen en waardoor er weer meer diversiteit in rassen en zaden ontstaat. Meer diversiteit is belangrijk om met klimaatverandering om te kunnen gaan en van meer diversiteit wordt iedereen blij. Op Odin boerderij De Beersche Hoeve worden daarom zaadvaste zaden veredeld. Met deze zaden kun je sterke rassen telen waarvan je het zaad jaar op jaar kunt gebruiken, in tegenstelling tot de hybride F1-zaden die door het grootste deel van de zaadleveranciers wordt verkocht.

Smaak voorop
Een erg belangrijke eigenschap van zaadvaste rassen, is het feit dat er wordt veredeld op smaak in plaats van opbrengst. Waar bij hybride rassen wordt gekeken naar een zo hoog mogelijke opbrengst, wordt er bij zaadvaste rassen gekeken naar welk ras het beste smaakt. Op dinsdag 11 oktober hebben een team van fijnproevers zich al gebogen over 10 rassen rode bieten. Onder begeleiding van Odin directeur Merle Koomans van den Dries en zaadveredelaar Edwin Nuijten van De Beersche Hoeve heeft de groep de bieten stuk voor stuk geproefd, geroken en beoordeeld op aroma, mondgevoel, zoetheid en meer. Benieuwd hoe ze het is vergaan? Bekijk het hier:

En nu is het de beurt aan de klanten van Odin. Op vrijdag 4 en zaterdag 5 november kunnen zij bij de Odin-winkels in Almere en Velp 3 verschillende wortelrassen proeven. Na het proeven kunnen de klanten via het invulformulier doorgeven wat ze proeven en welke ze het lekkerst vinden. Veredelaar Edwin gaat met de resultaten aan de slag en gebruikt ze op een selectie te maken voor de oogst van volgend jaar.

Deze smaakproef is georganiseerd in het kader van het project Zaad Vast & Zeker. Dit project van Odin boerderij De Beersche Hoeve wordt mede mogelijk gemaakt door de EU en de Provincie Noord Brabant.

Publicatiedatum: