Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bio-teler QLP legt teelt voor onbepaalde tijd stil

Bio-teler Quality Life Produce heeft de teelt stilgelegd in Sexbierum. De teler heeft in Friesland ongeveer dertig hectare kas. Voor volgend jaar staan geen nieuwe teeltactiviteiten op het programma, meldt Omrop Fryslân op basis van een bericht van het bedrijf aan haar medewerkers. 

In de Leeuwarder Courant gaf manager Meinte Meinsma onlangs al aan dat het bedrijf het zwaar heeft vanwege gestegen energieprijzen. Een faillissement zou niet aan de orde zijn, schreef de krant destijds, maar een tijdelijke stop of later beginnen met de teelt, waren reële opties.

Die tijdelijke stop is nu aan medewerkers bekend gemaakt. Tijdelijke contracten worden na november niet meer verlengd, schrijft Omrop Fryslân. Vaste contracten blijven voorlopig wel bestaan. Onduidelijk is wanneer het bedrijf weer in productie gaat. 

Dit voorjaar gaf Maud Valstar, commercieel manager van Bioworld in het aprilnummer van vakblad Primeur, ook al aan dat destijds een deel van de productie, sinds 2022 centraal in Friesland en niet meer op meerdere locaties, stillag. QLP is de teelttak van handelsbedrijf Bioworld. Bakker Barendrecht is een belangrijke klant van QLP. Valstar  wees erop dat de productiekosten voor biologische teelt meer dan 30% hoger liggen en ook ligt de productie per m2 wat lager dan de gangbare teelt.

Publicatiedatum: