Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Champignons maken deels plaats voor exoten

Nieuwe eryngii-kwekerij bijna van start

Tholen - Het zijn geen gemakkelijke tijden voor paddenstoelentelers. De sterk oplopende kostprijzen baren hen kopzorgen. Heeft deze sector toekomst? Als het aan Nesco ligt wel. Met de uitbreiding van een hypermoderne kwekerij en nieuwe concepten zet het bedrijf alles op alles om de biologische markt in stand te houden.

Noud Spetgens, mede-eigenaar van Nesco, rechts één van de soorten die nu door Nesco zelf wordt gekweekt

Nesco is teler van biologische paddenstoelen. Met vijf kwekerijen en een zesde in aanbouw is het bedrijf de grootste biologische teler van West-Europa. Naast biologische witte en bruine champignons teelt het bedrijf ook biologische exotische paddenstoelen. Een markt met volop kansen. "In coronatijd zagen we een explosieve groei van wel 30 tot 40 procent. Na de Paasdagen van dit jaar zakte de verkoop weer in. De inflatie heeft daar waarschijnlijk ook een rol in. Consumenten kunnen hun geld maar een keer uitgeven. Het niveau van toen komt misschien niet meer terug, maar er is zeker ruimte voor verdere uitbreiding van speciale paddenstoelen en exoten. Ook in het bio segment", vertelt Noud Spetgens van Nesco.

Nieuw automatisch teeltsysteem: minder mensen, meer kilo’s
Vandaar dat Nesco twee kwekerijen waar voorheen champignons werden geteeld heeft omgebouwd voor de teelt van oesterzwam en shiitake. "En dit jaar nog komt er een nieuw product bij: eryngii. In Sint-Oedenrode wordt de laatste hand gelegd aan een compleet nieuwe paddenstoelenkwekerij. Dit betekent dat we binnenkort een totaalpakket in biologische paddenstoelen van eigen teelt kunnen bieden." De onzekerheid op de paddenstoelenmarkt bracht Nesco wel aan het twijfelen. Toch besloot de teler de nieuwbouwplannen door te zetten. Noud kijkt uit naar de opening. "De kwekerij is voorzien van de laatste technieken met een compleet nieuw oogstsysteem. We kunnen straks alleen al met de oogst 30 procent besparen op arbeidskracht. Ook wordt het oogsten veel minder belastend."

Jeroen Smits, mede-eigenaar van Nesco en teler van oesterzwammen en exoten.

In plaats van hangende teeltbedden waar medewerkers langslopen en de paddenstoelen met de hand oogsten, worden de bedden in de nieuwe kwekerij gekanteld, zodat medewerkers er veel makkelijker bij kunnen. De paddenstoelen worden met een bandje naar een afnamestation gebracht, waar ze automatisch worden afgesneden. "Naast besparing op arbeid gaan we er in capaciteit ook op vooruit. De volgende stap is automatisch verpakken en ook die is erg dichtbij."

Tweede kans voor klasse II paddenstoelen
Nesco vindt het belangrijk om de biomarkt in stand te houden. "Juist nu alles duurder wordt. Daarom hebben we Champimaatjes geïntroduceerd. Een label waarmee we biologische klasse II paddenstoelen op de markt zetten. Product dat gewoon geschikt is voor de versmarkt, maar dan met een deukje of vlekje en met verschillende maten. Daardoor voorkomen we verspilling en bieden we een betaalbaar bio-product. In Duitsland liggen de Champimaatjes (Glückspilze) al in de schappen. We willen dat biologische champignons voor iedereen toegankelijk blijft. Duitsland behoort naast Nederland, België, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk tot de belangrijkste afzetmarkten van Nesco."

Noud beseft dat het met een besparing op arbeidskrachten en nieuwe concepten alleen niet lukt om het tij te keren. "Er zal echt wel iets moeten veranderen. De kostprijs is al hoog en het wordt alleen maar gekker. Energie, arbeid, compost, alles wordt extreem duur. Er gaan hoe dan ook klappen vallen. En dat terwijl het juist zo belangrijk is om te investeren in het voortbestaan van onze sector. Zelf zijn we er wel trots op dat we ook de jonge generatie enthousiast kunnen houden voor het mooie paddenstoelenvak nu er binnen de sector veel uitstroom is. Dennis Nusselder is onze jongste teler. Hij is opgegroeid op een champignonkwekerij en runt nu zelf een teeltbedrijf. Prachtig toch?!"

Voor meer informatie:
Noud Spetgens
Nesco B.V.
+31 (0)85 7731088 
+31 (0)6 29404559
[email protected] 
www.nescochampignons.nl