Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dit zijn de finalisten van de wedstrijd 'De mooiste kippenweide 2022'

Op Werelddierendag lanceerde BioForum de wedstrijd 'De mooiste kippenweide 2022'. Met deze wedstrijd wil de sectororganisatie laten zien hoe biologische pluimveehouders het welzijn van hun kippen vooropstellen. 

Kippen zijn van nature echte bosvogels. Ze voelen zich veilig als ze kunnen scharrelen in een uitloop met bomen en struiken die beschutting biedt tegen onder andere roofvogels. Daarom hebben steeds meer biologische pluimveehouders de afgelopen jaren volop allerlei soorten bomen, struiken en planten aangeplant. Zo'n kipvriendelijke weide biedt de kippen meer rust, het is een meerwaarde voor de biodiversiteit en bovendien is het leuk om de kippen vrij in het groen te zien scharrelen! 

De vakjury selecteerde drie finalisten. Stemmen op de biologische kippenweide van pluimveehouders Dorien, Jef of Vicky kan via www.demooistekippenweide.be tot zondag 23 oktober. Eind oktober worden de winnaars bekend gemaakt: er is een publieksprijs en een juryprijs die de meer professionele aspecten van de uitlopen beoordeelt.

Ontdek de kandidaten: 

Dorien Baeyens, Doba, Retie: Dorien is opgevoed tussen het pluimvee en wilde het ouderlijk bedrijf niet verloren laten gaan. Dorien: "De combinatie van grasland en knotwilgen is ideaal als uitloopweide. De knotwilgen bieden beschutting en bovendien zijn de blaadjes een lekkernij voor de kippen en hebben ze een helende werking." 


 
Jef Dries, Ravels: Jef heeft het traditionele pluimveebedrijf van zijn vader omgevormd naar een familiaal bio-bedrijf. Jef: "Volgens de principes van agroforestry heb ik allerlei soorten fruit, noten- en andere bomen aangeplant. De schaduwplekken zijn belangrijk voor de kippen en schapen. Tot slot is de weide heel het jaar door een lust voor het oog met de bloesems in het voorjaar, fruit in het najaar en veel groen in de zomer."


 
Vicky Deprez, Bio-ei-Korbol, Gingelom: Vicky en haar man Bart hebben hun pluimveeboerderij van nul af aan opgebouwd en meteen bewust voor bio gekozen. Vicky: "Wij zien en horen dat onze kippen zich gelukkig voelen in de uitloopweide. Ze benutten de volledige ruimte: bomen en struiken dienen als schuilplaats en schaduwplekjes, in het gras zijn ze uren zoet om te scharrelen en in de aardestrook vinden ze het heerlijk om stofbadjes te nemen."

Kies wat vaker Belgische bio-eitjes
We hopen dat mensen in de winkel bewuster kiezen voor Belgische bio-eitjes. Lang niet alle kippen in België mogen naar buiten. Biologische eieren zijn lekker, gezond en gelegd door kippen die een aangenaam leven hebben, met voldoende ruimte in de stal en de vrijheid om elke dag naar buiten te gaan! De boer werkt biologisch en spaart daarmee het milieu, verbetert de biodiversiteit, behoudt kringlopen en respecteert het dierenwelzijn.

En hoe weet je of een ei bio is? Hoe een legkip leeft, kun je zien aan de code op het ei. Elk ei dat je in de winkel vindt, heeft een stempel met een code. Die 'eicode' vertelt je waar het ei vandaan komt. Is het eerste cijfer een 0, dan is het zeker een bio-ei. 

Over deze verkiezing
De verkiezing van de Mooiste kippenweide 2022 is een initiatief van BioForum, de sectororganisatie van de biologische landbouw en voeding, met de financiële steun van het PPILLOW-project

De vakjury bestaat uit: Neil Van Den Broeck (onderzoeker pluimvee in het Proefbedrijf Pluimveehouderij), Charlotte Vanden Hole (onderzoeker dierenwelzijn bij ILVO), Geert Gommers (particuliere kippenhouder én auteur van de Velt-publicatie Kippen in de Tuin), Laura Golsteyn (communicatiemedewerker CCBT) en An Jamart (adviseur landbouw bij Bioforum). 

Klik hier voor meer informatie en om te stemmen. 

 
Publicatiedatum: