Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Abdellah Houri van Nature Growers:

"De consument zal de snelheid van introductie van de bio-teelt in Marokko bepalen"

"Nature Growers werd in 2013 opgericht als dochteronderneming van het Spaanse bedrijf Agroatlas, waarvan Ricardo Menoyo Molina CEO is. 80% van onze productie bestaat uit Bobby-sperziebonen – vooral fijne en extrafijne – en Helda-snijbonen. Daarnaast telen we ook paprika specialties en courgettes die we verpakt volgens de wens van de klant naar de Europese retail zenden." 


Bobby-sperziebonen

"Kwaliteit en klantbetrokkenheid zijn voor ons de belangrijkste waarden. Een technische afdeling controleert te allen tijde de kwaliteit van onze producten en organiseert de teelt met jaarlijkse programma’s volgens de overeenkomsten die we hebben met Agroatlas om de supermarktketens in Europa te bevoorraden", legt Abdellah Houri uit. Wekelijks vertrekken er niet minder dan 1 miljoen zakjes bonen vanuit het pakstation van Nature Growers. 


José Manuel Cantón en Abdellah Houri

"In Agadir telen we de groenten op een areaal van 700 hectare, waarvan ongeveer 50% in de kas. De andere helft is buitenteelt, want het klimaat in onze streek, zeer dicht bij de zee, maakt tussen maart en november de teelt in openlucht mogelijk. Zeer binnenkort, wanneer het weer kouder wordt en de gemiddelde opbrengst van de buitenteelt begint af te nemen, zullen we al onze productie naar de kassen verplaatsen."


Helda-snijbonen 

Even belangrijk als de teelt en het commerciële aspect is het sociale luik, een fundamenteel onderdeel van het bedrijfsbeleid. "Nature Growers is trots zijn werknemers en hun families te kunnen helpen met sociale programma's. Zo bieden we een betere toegang tot gezondheidszorg door voor onze werknemers en gezinnen overeenkomsten te sluiten met klinieken of delen we voedselmanden uit tijdens de Ramadan, maar we zijn ook zeer betrokken bij de opvoeding van de kinderen van onze arbeiders. Nu werken we bijvoorbeeld samen met een internationale stichting aan een project om een kleuterschool te bouwen", vertelt Abdellah. 

De tuinbouw is een economische en sociale hefboom gebleken voor regio Souss-Massa, en heel specifiek voor de streek rond Agadir. Het is het grootste groenteteeltgebied van Marokko geworden dankzij actieve steun van de regering, die naast promotie van tuinbouw, gekwalificeerde opleiding en modernisering van de teelt, grote investeringen heeft gedaan om telers toegang te bieden tot een essentiële hulpbron, namelijk water. Het deed dit met de bouw van een ontziltingsinstallatie die belemmeringen voor verdere uitbreiding van de tuinbouw in deze regio zal wegnemen. Deze infrastructuur is volgens Abdellah van vitaal belang, zeker op een moment waarin de waterreservoirs van Souss-Mass op een gemiddeld niveau van 11,7% staan (gegevens van 31 augustus 2022). Het stuwmeer van Abdelmoumen bevindt zich zelfs op een kritiek niveau van 1,2%. 

NGX, 100 hectare bioteelt aan de Marokkaanse Atlantische kust
In de buurt van Agadir bezit Nature Growers een areaal van 100 hectare met gecertificeerde bio-teelt, NGX genaamd. "De teelt vindt er plaats met geavanceerde technologie en geïntegreerde gewasbeschermingsstrategieën, ontwikkeld en gecontroleerd door de technisch directeur Bio-teelt van Agroatlas", legt José Manuel Cantón uit. 

"We zetten nuttige insecten uit om een biologische microhabitat te creëren. Een deel van dit ecosysteem kunnen we al inheems beschouwen na al het werk van de voorgaande jaren, maar we versterken het nog steeds verder", zegt José Manuel. "We maken bijvoorbeeld gebruik van Lobularia, een plant die we als reservoir gebruiken. Dus wanneer het nuttige insect niets meer te eten heeft, kan hij in de plant schuilen en zo jaarrond z’n cyclus voltooien." 

"De volgende stap is schaalvergroting. We hebben een project lopen dat we volgend jaar hopen op te starten. Het gaat om het creëren van microhabitats van reservoirplanten, waarbij we bestuderen welke planten als aanvulling kunnen dienen op het werk dat we al doen met Lobularia."

"In de buitenteelt doen we ook een proef met biologische bodemvernieuwers om de bijdrage aan de biologische teelt te bestuderen", geeft José Manuel aan.

Naast bonen, het vlaggenschip van het bedrijf en zijn distributeur in Europa, Agroatlas, teelt Nature Growers biologische courgette op 30 hectare op de NGX-site met een innovatief opbindsysteem waarmee de opbrengst aanzienlijk kan worden verhoogd. Nature Growers heeft zich ook gespecialiseerd in de teelt van hete pepers, zoals onder andere Cayenne, Habanero, Jalapeño, Birdeye en Padrón. Het areaal beslaat 60 hectare en de pepers zijn voornamelijk bestemd voor railers in het VK, de Scandinavische landen en Nederland. 

"Bio is de toekomst", merkt Abdellah Houri op terwijl hij FreshPlaza rondleidt in de uitgestrekte biologische kassen van Nature Growers. "Beetje bij beetje ontwikkelt zich hier de bio-teelt, maar zoals altijd zal het de consument zijn die de snelheid van introductie van de bioteelt in de streek zal bepalen." 

Voor meer informatie:
Abdellah Houri (directeur)
Nature Growers
Tel: +212 661-100016 (Marokko)
[email protected]

Publicatiedatum: