Zwitserland stemt tegen verbod op bio-industrie

De Zwitsers hebben het afgelopen weekend in een referendum tegen een verbod op bio-industrie gestemd. Het land schreef geschiedenis door het publiek te laten beslissen of boerderijen strengere beperkingen moeten krijgen op zaken als huisvesting, verzorging en slachtpraktijken. Het idee werd echter verworpen door 62,86 procent van de kiezers.

Naar verluidt maakte het publiek zich zorgen over wat een verbod zou kunnen betekenen voor de voedselprijzen. Er werd ook gevreesd voor een grote toestroom van buitenlandse producten, ondanks het feit dat het verbod zou betekenen dat de invoer aan de nieuwe normen zou moeten voldoen.

Er was ook verzet van de landbouwbonden, die aanvoerden dat de Zwitserse normen inzake dierenwelzijn reeds hoog zijn.

Het aantal mensen dat tegenstemde was aanzienlijk groter dan wat enquêtes hadden voorspeld. Kanton Baselstad was de enige van de 26 regio's die voor stemde.

Het idee was oorspronkelijk opgezet door de Zwitserse organisatie Sentience Politics.

Over het resultaat zei de medeoprichter van de organisatie, Philipp Ryf, tegen Plant Based News (PBN): "Met het initiatief zijn we erin geslaagd een langverwachte dialoog op gang te brengen over wat we eten, en hebben we de aandacht kunnen vestigen op de erbarmelijke omstandigheden op Zwitserse boerderijen die nog steeds massaal worden gebagatelliseerd. Dat is een belangrijk succes. In de komende 25 jaar zal en moet de Zwitserse landbouw ingrijpend veranderen, een mening die door de Zwitserse regering wordt gedeeld. We blijven campagne voeren voor een diervriendelijke en duurzame landbouw en kijken uit naar de dag waarop fabrieksboerderijen tot het verleden behoren."

Pro Veg International heeft gezegd "teleurgesteld" te zijn over het resultaat. Zij voegde er echter aan toe dat zij gelooft dat het referendum "het bewustzijn zal vergroten over de dringende noodzaak om de intensieve veehouderij aan banden te leggen."

"De intensieve veehouderij heeft niet alleen gevolgen voor het welzijn van dieren, maar is ook verantwoordelijk voor een hoge uitstoot van broeikasgassen, die moet worden verminderd om klimaatchaos te voorkomen," vertelde Jasmijn de Boo, de vicevoorzitter van de organisatie, aan PBN. "We hopen dat andere landen zich zullen laten inspireren door het initiatief in Zwitserland en hun eigen initiatieven zullen lanceren om de milieuschade van de bio-industrie direct aan te pakken."

Dierenwelzijn in Zwitserland
Na de stemming zei de Zwitserse minister van Binnenlandse Zaken Alain Berset dat het publiek "heeft geoordeeld dat de waardigheid van dieren in ons land wordt gerespecteerd en dat hun welzijn voldoende wordt beschermd door de huidige wetgeving".

Zwitserland heeft verschillende wetten inzake dierenwelzijn. Er zijn maxima voor het aantal dieren dat van elk landbouwhuisdier tegelijk mag worden gehouden: maximaal 300 vleeskalveren, 1.500 varkens of 18.000 kippen. Dieren moeten ook worden verdoofd voordat ze worden gedood.

Julika Kitzi van de Zwitserse dierenbescherming vertelde SwissInfo eerder echter dat dieren op Zwitserse boerderijen vaak niet leven "zoals de reclame suggereert".

"Veel mensen weten niet dat het in Zwitserland legaal is om een mestvarken te houden op een oppervlakte van minder dan één vierkante meter - zonder strooisel", voegde ze eraan toe.

Bron: Plant Based News


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven