Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vitalis trots op gedeelde tweede plaats voor Strokenteelt Plantum Duurzaamheidsprijs 2022

Vitalis heeft een gedeelde tweede plaats behaald voor Strokenteelt Plantum Duurzaamheidsprijs 2022. De duurzaamheidsprijs is ingesteld om initiatieven in de sector te bekronen die bijdragen aan een nog duurzamere land- en tuinbouwsector en – wereld. In 2017 is deze prijs voor het eerst uitgereikt. De afgelopen jaren is een grote diversiteit aan initiatieven door de sector ingebracht, zoals de strokenteelt van Vitalis Biologische Zaden.

Het project van Marcel van Diemen en Cathelijne Kool; Het teeltsysteem van de toekomst, is een project om met nieuwe teeltsystemen verduurzaming te versnellen en het aanpassen van de gewassen daaraan. Zoals Marcel uitlegt: "Bij strokenteelt worden op een perceel, in tegenstelling tot een monocultuur, meerdere gewassen in stroken naast elkaar geteeld."

"We zijn als Vitalis ontzettend trots om te zien dat er belangstelling is naar onze innovaties. We willen een voorloper zijn als het gaat om biodiversiteit en duurzaam ondernemen. De erkenning van een prijs als dit helpt daarbij."

Waarom dit onderzoek?
"De alarmerende achteruitgang van de biodiversiteit en toename van extreem weer maken de noodzaak voor weerbare productiesystemen urgent. Strokenteelt zou een goed voorbeeld kunnen zijn van een robuust en duurzaam productiesysteem, maar er is nog een gebrek aan informatie over bijvoorbeeld goede gewascombinaties. De diversiteit aan gewassen zorgt ervoor dat er allerlei boven- en ondergrondse interacties tussen de gewassen ontstaan, die ervoor zorgen dat nutriënten, water en zonlicht optimaal benut kunnen worden. De afwisseling tussen de gewassen zorgt er bovendien voor dat ziekten en plagen zich minder snel verspreiden, waardoor er minder gewasbeschermende middelen nodig zijn."

Voor meer informatie:
Vitalis Biologische Zaden
Hengelderweg 6
7383 RG Voorst
[email protected] 
www.biovitalis.eu 

Publicatiedatum: