Nieuwe vogelgriepgevallen in Vriezenveen, Schuinesloot en Oldekerk

Het afgelopen weekend zijn weer drie nieuwe gevallen van vogelgriep vastgesteld, in Vriezenveen bij een hobbyhouder, bij een eendenbedrijf in Schuinesloot en bij een vermeerderingsbedrijf van ouderdieren in Oldekerk. In alle gevallen gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.

Bij het eerste bedrijf worden om verspreiding te voorkomen de in totaal circa 150 sierwatervogels en kippen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het gaat om een locatie van dezelfde hobbyhouder waar op 15 september 2022 vogelgriep is vastgesteld. In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen vijf andere pluimveebedrijven die al door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 37 pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone geldt een vervoersverbod en een ophok- en afschermplicht.

En bij het eendenbedrijf worden de in totaal circa 60.000 dieren geruimd door de NVWA. In de 1 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen 2 andere pluimveebedrijven. Deze worden bemonsterd op vogelgriep en komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 3 kilometer zone van het besmette bedrijf liggen 5 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 36 pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone geldt een vervoersverbod. Het bedrijf ligt in een regio waar geen regionale ophokplicht geldt. Wel geldt er een ophok- en afschermplicht in de 10 kilometer zone. Deze gold al eerder in verband met de besmetting in de Krim, waarmee de 10 kilometer zone grotendeels overlapt.

In Oldekerk gaat het om circa 38.000 dieren. In de 1 kilometerzone rond het besmette bedrijf ligt 1 ander bedrijf dat leegstaat. Binnen de 3 kilometerzone ligt ook nog 1 ander pluimveebedrijf. Dat bedrijf wordt door de NVWA gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen 13 andere pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct een vervoersverbod. Oldekerk ligt in een regio waar ook de regionale ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht is. Binnen de 10 kilometerzone geldt per direct de ophok- en afschermplicht ook daar waar deze nog niet van kracht was.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven