Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Naar een Vegan Wereld: routekaart naar een vleesloze samenleving

Naar een Vegan Wereld is de langverwachte Nederlandstalige uitgave van het boek How to Create a Vegan World (2017), van Vlaams auteur en activist Tobias Leenaert. Het boek stelt een pragmatische routekaart voor om te komen tot een diervriendelijke, duurzame en gezonde samenleving, en gaat daarbij in tegen sommige onder veganisten populaire methoden om hun gedachtegoed te promoten. Het boek werd in korte tijd een moderne klassieker binnen de veganistische beweging en die van het Effectief Altruïsme, en werd sinds verschijning al naar elf talen vertaald. Voor de Nederlandstalige uitgave (uitgeverij Noordboek) is de tekst geheel herzien en verrijkt met recente en op Nederland en België toegespitste bronnen en voorbeelden. Het voorwoord is van Peter Singer, 's werelds meest invloedrijke filosoof.

Hoewel veganisme overal in de media te zien is, heeft de vegan beweging nog steeds geen grote deuk in de consumptie van dierlijke producten kunnen slaan. In Naar een Vegan Wereld suggereert Tobias Leenaert oplossingen om de transitie te versnellen. Die gaan soms in tegen wat vele veganisten denken. Zo stelt Leenaert een gematigde toon voor. Slogans als 'Vlees is moord' of het bekritiseren van tussenstappen zoals flexitarisme als inconsequent ("Je slaat ook niet je kinderen maar eens per week"), mogen wat Leenaert betreft achterwege blijven. Volgens Leenaert hebben alle flexitariërs samen wellicht meer impact dan het relatief kleine aantal veganisten. Veganisme wordt bovendien best niet al té strikt gedefinieerd, om het toegankelijk te houden voor een grote groep. En het belang van bewustzijn creëren wordt volgens Leenaert juist overschat: dat op zich leidt maar zelden tot concrete verandering.

Leenaert suggereert ook dat de veganistische beweging vleesbedrijven en restaurants - zoals McDonald's - die beginnen met het verkennen van plantaardige opties, niet moet boycotten of afkraken, maar juist met hen moet samenwerken. Overal goede alternatieven beschikbaar maken is de sleutel.

Lovende recensies

  • Rutger Bregman schreef over Naar een Vegan Wereld: "Een fantastisch boek. Motto: stop met morele zuiverheid en ga de wereld veranderen."
  • Jaap Korteweg (oprichter De Vegetarische Slager): "Tobias Leenaert wil niet gelijk hebben, maar past een pragmatische benadering toe op het scheppen van een grote maatschappelijke omwenteling. Hij doet dat met een scherpe blik op de menselijke natuur."
  • Peter Singer: "Er zijn maar weinig mensen zo goed gekwalificeerd om over deze kwesties te praten als Leenaert is... Dit boek zal je helpen om de balans op te maken van hoe goed je het doet, en manieren voor te stellen waarop je het beter kunt doen."


Over de auteur
Tobias Leenaert is medeoprichter van ProVeg International en ProVeg België (vroeger EVA) en als toezichthouder betrokken bij ProVeg Nederland. Hij geeft wereldwijd lezingen en trainingen rond de vegan transitie, communicatie en strategie. Hij blogt op www.veganstrategist.org. Tobias leeft in de Vlaamse Ardennen. Naar een Vegan Wereld verscheen eerder in het Engels, Spaans, Portugees, Duits, Italiaans, Turks, Pools, Tsjechisch, Chinees en Koreaans en binnenkort in het Frans.

Publicatiedatum: