Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Conferentie vrijdag 9 september: De nieuwe boer is...

Het Nieuwe Netwerk organiseert op vrijdag 9 september in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant een conferentie over de landbouw en voedseltransitie. Tijdens de conferentie krijgen de deelnemers met elkaar zicht op wat ons nu en de komende paar jaar te doen staat. Ons, dat zijn boeren en boerenorganisaties, beleidsmakers, politici, adviseurs, wetenschappers; realiserend dat de diversiteit van 'De Nieuwe Boer' groter, breder en kennisintensiever is.

Om een beter inzicht te krijgen op het hoe, gaan de workshops over dwarsdoorsnijdende thema’s die bij alle soorten boeren spelen, van precisielandbouw tot voedselbossen, van economisch efficiënt tot natuurinclusief, van specialistisch tot multifunctioneel. De conferentie 'De Nieuwe Boer is.…' is een initiatief van de stichting Nieuwe Netwerk en wordt georganiseerd in samenwerking met de Provincie Noord-Brabant.

Inputs op die dag
De urgentie van de transitie in de landbouw is voelbaar, we maken er allemaal deel van uit! Frederike Praasterink (NWA programma Future Food Systems), neemt ons mee in de diversiteit aan ontwikkelingen in de duurzame landbouw. Olga Kalles (LNV programmamanager Nationaal Programma Landelijk Gebied) praat ons bij over de gebiedsgerichte aanpak van het ministerie. Landbouw gedeputeerde Elies Lemkes van de provincie Noord-Brabant presenteert haar Beleidskader Landbouw en Voedsel 2030 en bespiegelt de uitkomsten van de dag. Onze voorzitter Jelleke de Nooy-van Tol schetst een globaal perspectief waar we naartoe op weg zijn.

Stichting NN zorgt ervoor dat uitkomsten van eerdere conferenties, zoals NWA, VIV-Europe (korte ketens), Voedsel Anders, Netwerkdag Platform Natuurlijke Veehouderij, Caring Farmers, input zijn voor de conferentie van 9 september. We bouwen voort op elkaars kennis en inzichten. Voortbouwend op 9 september ontrolt zich een programma (uitvoeringsagenda?) van maandelijkse workshops, door de verschillende organisaties.

Outputs van die dag

  • Je hebt een goed overzicht van de verschillende ontwikkelingen in de landbouw in Nederland.
  • Je hebt kennis gemaakt met professionals in andere ‘bubbels’ dan die waaraan je gewend bent; met andere woorden het levende ecosysteem van de Nederlandse landbouw komt in beeld.
  • We agenderen met elkaar onderwerpen waar we mee verder willen (en moeten om de transitie te bewerkstelligen). Stichting Nieuwe Netwerk en verschillende aanwezige organisaties zullen in de maanden erna workshops en conferenties organiseren om op die onderwerpen handelingsperspectief te creëren.

Programma 9 september 2022
9:30 uur Inloop met koffie/thee

10:00 uur Opening/plenair
 
Opening door dagvoorzitter Tamme van der Wal (directeur BioScope).

  • Frederike Praasterink (lector Toekomstige Voedselsystemen aan HAS Hogeschool) presenteert de nieuwe boer aan de hand van verschillende scenario's;
  • Olga van Kalles (ministerie van LNV) bespreekt de gebiedsgerichte aanpak waarmee het ministerie de transitie vorm geeft en waarin de provincies een belangrijke taak hebben;
  • Nieuwe Netwerk voorzitter Jelleke de Nooy - van Tol schetst globaal een perspectief waar we naartoe op weg zijn.

11:00-12.00 uur - Workshoprondes (4 zalen)
 
12.15-13.30 uur - Lunchpauze, Kennismarkt

13.30-14.30 uur - Workshoprondes (4 zalen)

14.45- 15.45 uur - Workshoprondes (4 zalen)

15:45-16:15 uur - Plenair ophalen handelingsperspectieven en agenda vervolgworkshops
 
Elies Lemkes - Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur bij de Provincie Noord-Brabant neemt aan het eind van de dag de resultaten in ontvangst.
 
16:15-17.00 uur - Netwerkborrel

Er worden diverse bio-gerelateerde workshops gehouden. Waaronder:

De Nieuwe Boer is... biologisch met:

  • Michael de Wilde (directeur Bionext)
  • Frederiek van Lienen (Biodiversity in Business)
  • Andrea Almasi (Prov. N-Brabant)

Er is een groeiende behoefte aan meer biologische en agro-ecologische landbouw in Nederland, vanwege hun positieve invloed op bodems, (vasthouden van) grondwater, biodiversiteit, klimaat. Provincie Brabant wil in 2030 15% biologische landbouw gerealiseerd hebben. Boeren willen ook, mits er afzet is. De inleiders bespreken met elkaar hoe we dit voor elkaar kunnen krijgen, en wat ervoor nodig is in de keten en in regelgeving.

Klik hier voor het volledige workshopoverzicht

De conferentie zal gehouden worden in het Provinciehuis Noord-Brabant (Brabantlaan 1, 5216 TV in 's-Hertogenbosch). Aanmelden kan via deze pagina.  

Publicatiedatum: