Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dankzij POP3-subsidie nieuwe biologische pluimveestal voor Jos Mans

De 12.000 leghennen van Jos en Gerry Mans hebben sinds medio vorig jaar meer ruimte om te scharrelen, zowel binnen als buiten. Hun nieuwe biologische stal voldoet aan de nieuwste Europese wetgeving en zorgt voor beduidend meer dierenwelzijn. De POP3-subsidie maakte de investering rendabel.

Biologisch een trend
Toen Jos Mans en zijn vrouw Gerry uit Tungelroy 35 jaar geleden het pluimveebedrijf van Gerry’s ouders overnamen, maakten zij direct de overstap van legbatterij naar scharrel. En ook vier jaar geleden aarzelden zij niet toen twee van hun pluimveestallen toe waren aan vervanging. De nieuwe stal moest biologisch worden. Dat het biologisch houden van leghennen flink duurder is, maakte daarbij niet uit. Als het verdienmodel maar klopte. "En dat is zo", vertelt Mans. "Het biologisch houden van pluimvee is al lang geen hype meer, het is echt een trend. En dan kun je daar het beste in meegaan. Daarnaast vind ik acceptatie van de omgeving ook belangrijk. In 2008 hebben Gerry en ik de carréboerderij van een buurman gekocht die we in de authentieke staat hebben hersteld. Die doet nu dienst als zorgboerderij en groepsaccommodatie. Verder houden we nog twintig biologische Oudhollandse Brandrode runderen. Het past allemaal goed in de cultuurhistorische omgeving."

Jos en Gerry Mans, eigenaren Ingelshof.
Foto: Pepijn van Kessel – Trawanten Media.

POP3-subsidie duurzame stal
In 2018 las Mans over POP3, het Europese subsidieprogramma dat initiatieven stimuleert die bijdragen aan een duurzame landbouw. Om in aanmerking te komen voor deze POP3 openstelling moest een project op vijf thema’s (biologisch, biodiversiteit, emissiereductie, korte keten en duurzame energie ) voldoende punten scoren en het daarbij beter doen dan de overige ingediende projectplannen. Mans ging direct aan de slag. "Vanuit mijn ervaring als bestuurslid bij onder andere Landbouworganisatie LLTB in Limburg ben ik gewend om dit soort materie te lezen. Ik besloot dus zelf een plan te schrijven." Mans werkte een stal uit met een binnenruimte voor zes kippen per m2 (in plaats van negen per m2 in een reguliere stal) en een buitenruimte waar elke kip vier m2 heeft om te scharrelen. Verder zorgde hij ervoor dat hij ook op de overige POP3 thema’s voldoende punten scoorde. Bijvoorbeeld door te kiezen voor duurzame energie via zonnepanelen en een innovatief ammoniak- en fijnstofreducerend systeem. Een aparte zolder van waar bezoekers naar de kippen kunnen kijken, droeg ook bij. Evenals de extra aandacht voor biodiversiteit in de buitenruimte.

Slim advies fiscaal voordeel
Toen het plan klaar was, vroeg Mans Subsidiefocus om het in het juiste format te gieten voor zijn POP3-aanvraag. "POP3 biedt subsidie over de meerkosten van een biologische stal ten opzichte van een gangbare. Het is dus belangrijk die vergelijking goed te maken. Dat heeft Subsidiefocus heel goed gedaan. Ik weet zeker dat het mij extra subsidie heeft opgeleverd, in totaal € 219.000. Verder hebben ze me goed geholpen bij het maken van de tussenrapportage en eindverantwoording. Die moet je volgens bepaalde protocollen opstellen en daar zijn zij beter in thuis."

Iets anders waar Subsidiefocus Mans over geadviseerd heeft, zijn de fiscale regelingen, zoals de Milieu en Energie-investeringsaftrek. Die kon hij aanvragen voor de deelinvesteringen, zoals de LED-verlichting en het ammoniak- en fijnstofreducerend systeem. Het leverde een flinke, extra aftrekpost en dus belastingbesparing op. 'Subsidiefocus heeft goed gekeken welke regeling het meest gunstig uitpakte voor mij. Dat hebben ze echt slim gedaan.'

Jos Mans weet zeker dat hij met zijn nieuwe stal weer tien jaar verder kan. Ook nu er zoveel onzekerheid is als gevolg van de nieuwe stikstofplannen. "Ik zit relatief ver weg van de Natura 2000-gebieden; verwacht dus geen uitkoop. Maar die deken van uitstoot moet omlaag. Dankzij mijn nieuwe stal heb ik nu een veel lagere emissie en dat is belangrijk."

Meer weten?
Wilt u weten of de POP3-subsidie u mogelijkheden biedt? Neem voor meer informatie contact op met Dennis Timmermans, consultant subsidies, via telefoonnummer 073 6465475 of mail Dennis

Bron foto: Pepijn van Kessel – Trawanten Media

Bron artikel: Subsidiefocus

Publicatiedatum: