Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Bedrijfsbeschrijving en risicoanalyse aandachtspunt voor biologische boeren"

Met name de nieuwe eisen voor het opstellen van een bedrijfsbeschrijving en risicoanalyse zijn een aandachtspunt voor biologische boeren, constateert adviseur Berdi Doornebosch van Doornebosch advies. Tijdens een bijeenkomst van Skal tijdens de Biovelddag werd er toelichting gegeven op de nieuwe eisen voor biologische boeren vanuit de nieuwe Europese biologische verordening EU 2018/848, die per 1 januari 2022 is ingegaan. Handels-en verwerkingsbedrijven zijn al bekend met de bedrijfsbeschrijving en risicoanalyse, voor boeren is dit een geheel nieuwe eis.

Tot nu toe is het nog een aandachtspunt als boeren geen bedrijfsbeschrijving of risicoanalyse hebben, maar vanaf 1 januari 2023 wordt hiervoor een afwijking geschreven. Daarnaast is ook traceerbaarheid en het uitvoeren van een ingangscontrole bij aankoop van biologische producten belangrijk. "Het is altijd al zo geweest dat de meeste afwijkingen bij biologische boeren worden geschreven op administratie, dus het is goed om met deze nieuwe eisen hier extra aandacht aan te besteden", geeft Doornebosch aan.

Recent heeft Berdi Doornebosch naar aanleiding van de presentatie van Skal een blog geschreven met daarin de belangrijkste wijzigingen in de regelgeving voor biologische boeren, relevant voor alle sectoren. Naast de nieuwe administratieve eisen, zijn er ook andere wijzigingen, bijvoorbeeld dat biologische runderen niet meer binnen mogen worden afgemest.

Doornebosch geeft regelmatig webinars en workshops via de BioAcademy, over de regelgeving voor biologische landbouw en de nieuwe administratieve eisen. Tijdens de workshop 'Nieuwe administratieve eisen voor biologische boeren' word men bijgepraat over de eisen voor administratie en registratie. Men gaat zelf aan de slag met het invullen van de bedrijfsbeschrijving en risicoanalyse, dus na de workshop is men weer helemaal up-to-date en klaar voor de volgende Skal inspectie.

Klik hier voor meer informatie.

Voor meer informatie:
Berdi Doornebosch
Doornebosch Advies
06-36098868
[email protected] 
www.doornebosch.info 
www.bioacademy.nl 

Publicatiedatum: