Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
De bio-branche is goed vertegenwoordigd

Food100 maakt 100 belangrijkste voedselveranderaars bekend

Food100 presenteert voor de zesde keer de lijst met de 100 belangrijkste Nederlandse voedselveranderaars van het moment. Deze aanstormende talenten en gevestigde leiders bouwen aan een beter en eerlijker voedselsysteem voor iedereen. Food100 geeft met de verkiezing een podium aan impactmakers die anders denken, durven en doen binnen de Nederlandse agrifood, zo melden ze.

In de lijst staan ook diverse voedselveranderaars die actief zijn in de biologische sector, waaronder: Merle Koomans van den Dries (voorzitter en directeur van Coöperatie Odin), Michaël Wilde (directeur van Bionext), Welmoed Deinum (eigenaresse en boerin bij Graasboerderij), Marieke Laméris (co-founder van Lekker Lupine & Proeflab Wageningen), Joost van Schie (eigenaar van Boerderij de Eenzaamheid & Oogstwinkel Leiden), Jasmine van der Weele-Azadbari (eigenaresse van Babe Foods), Geertje Zeegers (country manager bij Too Good To Go), Bas Antonissen (mede-eigenaar van BoerBas), Femke van den Heuvel (VIP Health & Nutrition), Merijn Koops (key account specialist manufacturing bij Too Good To Go), Angelique Wijnen (eigenaresse van Liek) en  Ellen van Straten-van der Vorm (biologisch teler bij Groentehelden Texel). 

Groeiend bewustzijn
"De lijst met 100 gamechangers in food laat zien hoe groot de vernieuwingsdrang is in het voedselsysteem", laat de Food100-jury weten. "Innovatieve boeren, startups in foodtech, onderzoekers, activisten, fooddesigners, retailers, cateraars, brancheorganisaties: in de hele voedselketen is het bewustzijn de laatste jaren enorm toegenomen. Een beter voedselsysteem wordt pas een feit als de overtuiging groeit dat een gezonder en duurzamer voedsel mogelijk is."

Dialoog binnen de voedselketen
"Kennisdeling en verbinding is belangrijker dan ooit. Niet polarisatie brengt ons verder, maar een voortdurende dialoog tussen alle spelers in de voedselketen. In het oververhitte debat over de toekomst van de agrifoodsector in Nederland is begrip voor elkaars rollen essentieel.  Daarom is een initiatief als Food100 belangrijk. Food100 brengt vernieuwers samen met de gevestigde orde, verbindt de jonge generatie met seniors in agrifood. De lijst bestaat uit 50 aanstormende talenten van onder de 35 jaar en 50 gevestigde voedselveranderaars van boven de 35 jaar. Met elkaar kunnen zij nog meer impact maken en de hele sector inspireren."

De Food100-jury
Een onafhankelijke vakjury stelde uit meer dan 250 aanmeldingen de Food100-lijst samen. De kandidaten zijn beoordeeld op vier criteria: daadkracht, innovatie, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaat kennis en inzichten deelt.

De vakjury van 2022 vormt een brede afspiegeling van de voedselketen en bestaat uit de volgende experts:

  • Juryvoorzitter Christiaan Vette, zelfstandig adviseur voor strategie, innovatie en transformatie
  • Isabel Boerdam, oprichter van Green Food Lab, de Hippe Vegetariër en De Week Zonder Vlees
  • Dr. Jeroen Candel, universitair hoofddocent bestuurskunde, lid van de Raad voor Dieraangelegenheden en de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel
  •  Anne Reijnders, inspireert tot nieuw eetgedrag met De Lekkere Man en via tv-programma’s
  • Tim van der Mark, varkenshouder en bestuurslid Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt
  • Tarique Arsiwalla, oprichter van Protix, investeerder in duurzame agri start-ups en strategisch adviseur bij Vermaat Groep
  • Dalila Sayd, werkt aan een sociaal voedsellandschap met Het Eetschap

Waardering voor impactmakers
Met de Food100 willen initiatiefnemers AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, iedereen die zich in Nederland actief inzet voor beter eten en drinken een podium bieden: ze willen hun waardering uitspreken voor de positieve acties en verbeteringen die de impactmakers realiseren.

Bekendmaking Foodhelden 2022
"Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst krijgen een speciale vermelding vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar." De Food100-jury maakt tijdens de Food Inspiration Trendtable op vrijdag 25 november bekend wie de Foodhelden 2022 zijn. Het afgelopen jaar stond onder meer kritisch onderzoeker Herman Lelieveldt op de lijst die aantoonde hoe een private lobby de voorgenomen suikertaks van tafel kreeg, net als Linda Klunder die als medeoprichter van Kumasi reststromen uit de cacao-industrie verwerkt tot frisdrank om extra inkomen te genereren voor de boeren.

Voor meer informatie:
Food100
[email protected] 
www.food100.nl 

Publicatiedatum: