Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ferdi Buffen: "Nauwelijks prijsverlagingen voor tafelaardappelen verwacht, fritesaardappelen blijven schaars en duur"

Fotoreportage: Aardappelsector bijeen op Weuthen KartoffelTag

Tholen - Na twee jaar pandemie nodigde Aardappelhandelsbedrijf Weuthen dit jaar de sector weer op de oude wijze uit voor de Weuthen KartoffelTag en kwamen tal van exposanten en geïnteresseerden uit de Duitse en internationale aardappelsector bijeen op de evenementenlocatie in Schwalmtal-Waldniel. Bezoekers werden geïnformeerd over de nieuwste technieken, rassen en daarbij waren ook de nodige Nederlandse handelaren en toeleveranciers present.  

Klik hier voor de fotoreportage van onze Duitse FreshPlaza-collega's

Zoals altijd liet Ferdi Buffen zijn licht schijnen met een marktinschatting over de nieuwe Europese aardappeloogst. "De telersprijzen voor vroege aardappelen hebben de afgelopen maanden op een hoog niveau gelegen en waren adequaat. Andere vroege gebieden konden hun eigen markt snel bevoorraden. In de afgelopen weken heeft het Rijnland niet alleen de regionale verpakkingsmarkt bevoorraad, maar ook de overeengekomen programma's in de Benelux. De opbrengst en de omzet van de vroege rassen zijn tot nu toe voldoende geweest. Met de momenteel verwachte opbrengsten en de vraagsituatie kunnen de telers met de aansluitende rassen continu en in alle rust afzetten," aldus Ferdi Buffen.

"Het feit dat de verwerkende industrie pas in de tweede helft van juli contracten zou beginnen af te roepen, was reeds zeer lang meegedeeld. De verdere vertraging echter met bijna twee weken van de start en de vroege ontwikkeling van de nieuwe oogst veroorzaakten daardoor wrijving, vooral bij de landbouwers die voorgekiemde aardappelen hadden. Dit wordt gedeeltelijk gecompenseerd door hoge prijzen in het dagprijsaandeel. Desalniettemin is het belangrijk over deze contracten na te denken. Wij kunnen de landbouwers verzekeren dat voorkiemen interessant blijft, vooral voor 2023, en ook hierna zal passend worden beloond", beloofde Buffen.

"In de meeste streken wachten we nog steeds op noemenswaardige regenval! Voor de meeste percelen komt dit toch te laat. De meeste aardappelpercelen van de middenvroege rassen zijn reeds tot natuurlijke rijping gekomen en hebben nauwelijks nog groeipotentieel. Wij verwachten een kleine oogst in het HAFPAL-gebied. Wij denken echter dat de beschikbaarheid van grondstoffen groter zal zijn dan in 2018. Er zijn grote verschillen binnen de EU 4 + GB. Grote
delen van NL en de geïrrigeerde gebieden geven gemiddelde opbrengsten te zien. Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Noord-Italië en het grote aardappelland Polen hebben enorm onder de droogte geleden.
Er zal vraag zijn uit al deze regio's."

Wij verwachten de komende weken nauwelijks prijsverlagingen voor tafelaardappelen. Alle assortimenten zullen in trek zijn en ook afwijkende partijen en gemiddelde kwaliteiten zullen hun afzetmarkt vinden. Na de aflandperiode verwachten wij stijgende prijzen en een snelle afzet, mede door vraagimpulsen uit het buitenland.
Voor tafelaardappelen verwachten wij prijzen van meer dan 30,00 €/100 kg en vanaf de jaarwisseling overeenkomstige toeslagen voor kistenkoelingen.

"Fritesaardappelen blijven schaars en duur. Vanaf half september verwachten wij een matige vraag naar vrije aardappelen. Eventueel dalende noteringen zouden onmiddellijk een eventuele aanboddruk op korte termijn opvangen, omdat landbouwers met uitstekende vooruitzichten voor opgeslagen goederen dan nauwelijks nog
goederen op de markt zullen brengen. Voor fritesaardappelen uit opslag verwachten wij tussen € 27,00 en € 32,00/100kg, afhankelijk van ras, kwaliteit en leveringstijd", aldus de aardappelhandelaar, die op het slot van zijn toespraak de aanwezigen Rheinische kalmte toewenste: "Et kütt wie et kütt, on et hätt noch immer joot jejange" ofwel: "Het komt zoals het komt, maar het is nog altijd goed gekomen." 

Klik hier voor de volledige toespraak

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Ferdi Buffen
Wilhem Weuthen GmbH & Co KG.
Windhauser Weg 1
41366 Schwalmtal-Waldniel, Duitsland
Tel: +49 02163 9488
[email protected]  
www.weuthen-gmbh.com