Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Seizoensgebonden, lokaal en biologisch: Verband Ökokiste start actie voor lokaal biologisch winkelen

Van 29 augustus tot en met 30 september bieden de biologische bezorgdiensten van Verband Ökokiste een zogenaamde 'Regiokiste' aan tegen een prijs van 25 euro zonder abonnement. Onder het motto 'Weet jij wat wat er op dit moment in jouw regio groeit?' willen de bedrijven gezamenlijk meer mensen enthousiast maken voor lokaal en seizoensgebonden voedsel, en zo een voorbeeld stellen voor meer duurzaamheid, klimaatvriendelijkheid, versheid en korte afstanden zonder lange leveringsketens.

Met de septemberactie 'Regiokiste' lanceren de bezorgdiensten voor biologische boxen voor het eerst een bedrijfsoverstijgend aanbod: een box met lokale en seizoensgebonden biologische groenten en fruit, vers geoogst in de betreffende regio. Daarom bevat een Regiokiste in het noorden van Duitsland ook andere groenten- en fruitsoorten dan in het zuiden, de oogstmomenten variëren nu eenmaal naar gelang de plaats. Jochen Saacke, voorzitter van de vereniging: "Het idee is bij ons opgekomen vanwege de vele problemen die lange leveringsketens veroorzaken en die juist de laatste tijd steeds duidelijker worden. Wij wilden onze middelen gebruiken om te laten zien dat er alternatieven zijn die ons kunnen helpen om op een bronbesparende, gezonde en duurzame manier te eten."  

Om betrouwbaar en eerlijk biologische seizoensgroenten uit de regio aan te kunnen bieden moeten de bedrijven beschikken over leveringsnetwerken die in de loop van vele jaren zijn opgebouwd. Veel van de aangesloten bedrijven zijn zelf ook biologische tuinders. Netwerken met regionale telers hoort sinds de oprichting meer dan vijfentwintig jaar geleden tot de kernwaarden van de vereniging. Achter deze structuren gaan vele jaren van inzet en duurzaam werken met de regionale partnerbedrijven schuil. Overtollige hoeveelheden moeten worden aangekocht en verkocht, beloften moeten worden nagekomen en teeltplannen moeten op betrouwbare wijze worden gerealiseerd. "Bovendien betalen wij de prijs die de teler nodig heeft om ook in de toekomst goede biologische producten uit de regio aan te kunnen bieden en daarmee de biologische landbouw in de eigen omgeving te promoten", aldus Jochen.

Waar in de eigen omgeving een bezorger van bioboxen te vinden is en of je in een bezorggebied van een Regiokiste woont kan na worden gegaan met behulp van de postcodezoekfunctie op www.oekokiste.de/regiokiste.

Voor meer informatie:
Verband Ökokiste e.V. 
Postgasse 2
DE-82377 Penzberg, Duitsland
[email protected] 
www.oekokiste.de  

Publicatiedatum: