Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bio-variant levert juist wat in volgens Rick Verhoeckx

"Geen zomerdip in afzet champignons door lagere producties, maar kostenstijging grote uitdaging"

Tholen - Was er anders deze maanden nog weleens een zomerdip bij de afzet van paddenstoelen, daar is dit jaar geen sprake van. "Eigenlijk is de afzet geen moment echt slecht geweest. Het grote punt zit 'm er vooral in of de kostenverhoging valt door te berekenen in de verkoopprijs. Dat lukt lang niet in alle gevallen. Daarom kiezen veel Hollandse telers ervoor om nu te stoppen. Die lagere producties komen de afzet nu ten goede", vertelt Rick Verhoeckx van het gelijknamige paddenstoelen- en hardfruitbedrijf uit Kerkdriel.

"Ik ben wel benieuwd wat de gevolgen hiervan later in het jaar zullen zijn. Ik voorzie dat we in de winter weleens met tekorten te maken kunnen krijgen", vervolgt Rick. Verhoeckx & Zn levert traditiegetrouw vooral champignons aan de Noorse en Nederlandse afnemers. "En we zien dat Duitse klanten ons vooral met promotie-acties goed weten te vinden", vervolgt Rick.

Wel is volgens hem opvallend dat gezien de huidige inflatie klanten vooral voor het basisassortiment kiezen. "De witte champignon doet het momenteel het beste. Prijzen hiervan lagen gemiddeld rond de 1,70 euro de laatste weken. Je ziet dat de biologische variant en de mixpakketten, waarvoor een hogere kiloprijs geldt, juist wat inleveren. Er zijn klanten die het assortiment zelfs wat ingekrompen hebben."

Rick ziet volop toekomst voor de Hollandse champignonsector. Nieuwe oogstmethodes kunnen daarbij helpen. "Op het gebied van kwaliteit en leveringsbetrouwbaarheid voldoen we aan de hoogste eisen en scoren we hoger dan menig ander land. Alleen is Nederland een relatief duur land om te produceren. Wanneer we door middel van nieuwe oogsttechnieken met onze plukkosten een slag kunnen maken, dan wordt onze positie internationaal nog een stuk sterker!"

Voor meer informatie:
Verhoeckx & Zn
Hoorzik 25
5331 KJ Kerkdriel
+31 06 34656868 
[email protected] 
www.verhoeckxenzn.nl