Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
per 1 januari 2023 verplicht energielabel ontbreekt vaak

Kwart Nederlandse bedrijfspanden is niet zuinig

Zonder energielabel C mogen Nederlandse kantoren niet meer in gebruik zijn na 1 januari 2023. De kantoren zijn niet zuinig genoeg. Slechts een klein deel van de gebouwen in Nederland heeft echter zo'n label, laat staan een label van C of hoger. Zowel het zuiniger maken van al die panden als het aanvragen van een label vóór 1 januari 2023 lijkt onhaalbaar.

Een kwart van de utiliteitsgebouwen in Nederland heeft nog een extreem hoog gasverbruik, stelt de Taskforce Label A na onderzoek. Het gasverbruik bij verduurzaamde gebouwen ligt 2 tot 4 keer lager dan bij oudere panden. Vooral de gebruikers van kleinere, oudere gebouwen (vaak het MKB) verbruiken veel aardgas, stellen de onderzoekers. 

Slechts 22% van de bedrijfs- en overheidsgebouwen heeft een energielabel. Om toch iets te kunnen zeggen over de kwaliteit van alle panden heeft Taskforce Label A een benchmark uitgevoerd die de blinde vlekken in beeld brengt. Hieruit blijkt dat een kwart van de
gebouwen in Nederland een slecht energielabel heeft (lager dan C). Dat zijn 115.000 gebouwen. Al deze gebruikers krijgen komende winter te maken met torenhoge gasrekeningen, voorspellen de onderzoekers. 

Het verwarmen van alle bedrijfs- en overheidsgebouwen in heel Nederland kost ca. 1,5 miljard m³ gas per jaar. Uit de benchmark blijkt  dat door alle gebouwen op een A-label te brengen hierop een besparing van 50% te realiseren is. 


Tabel Taskforce Label A

Lees meer over de verplichting voor kantoren bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De deadline van 1 januari is sinds 2018 al  bekend en de verplichting voor een energielabel geldt al tien jaar. 

Publicatiedatum: