Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Vogelgriep vastgesteld op pluimveebedrijf in Lunteren

In Lunteren (gemeente Ede, provincie Gelderland) is op een legpluimveedrijf vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 5.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
In de 1 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 7 andere pluimveebedrijven. Deze worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. De bedrijven liggen in een pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief geruimd wordt, is de kans groter dat de besmetting zich in dit gebied naar omliggende bedrijven verspreidt.

In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen 30 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 10 kilometer zone liggen nog 235 andere pluimveebedrijven waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Minister Staghouwer (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit): “De situatie is zorgelijk, zeker met een besmetting in een pluimveerijk gebied zoals de Gelderse Vallei heeft dit voor velen een enorme impact. We moeten er rekening mee houden dat vogelgriep ook de rest van het jaar aanwezig is in Nederland. Voor de betreffende regio neem ik aanvullende maatregelen. We blijven de situatie vanzelfsprekend nauwgezet volgen.”

Publicatiedatum: