Duits biologisch bedrijf krijgt EU-goedkeuring voor mobiele pluimveeslachterij

Een biologisch landbouwbedrijf in het Duitse Odenwald heeft van de regionale raad van Darmstadt de eerste EU-goedkeuring in Duitsland gekregen voor een mobiele pluimveeslachterij. "Mobiel slachten vermijdt het vervoer, dat voor de dieren vaak een schrijnend proces is. Hessen heeft hier echt pionierswerk verricht", aldus staatssecretaris voor Landbouw Oliver Conz.

De goedkeuring door de EU is van cruciaal belang, omdat de bedrijven het vlees dan niet alleen rechtstreeks kunnen verkopen, maar het ook naar verwerkingsbedrijven kunnen brengen, het kunnen laten verwerken tot producten en het zo beter op de markt kunnen brengen. In december 2021 had Hessen de voorwaarden hiervoor gecreëerd en in een decreet geregeld onder welke voorwaarden een mobiel pluimveeslachthuis ook op grotere schaal en in overeenstemming met de EU-hygiënenormen mag worden geëxploiteerd. Het proefproject in Hessen wordt door vele staten op de voet gevolgd.

Capaciteit
De installatie, die nu is goedgekeurd, is acht meter lang, heeft een geïntegreerde koelruimte en kan tot 600 slachtkippen/legkippen, 250 ganzen/eenden of 25 kalkoenen per dag rechtstreeks op het bedrijf slachten op een volledig mobiele manier. "Dit mobiel slachten is vooral belangrijk ter ondersteuning van een op de soort afgestemde houderij in mobiele stallen en van kleinere bedrijven met scharrelpluimvee, zodat zij hun pluimvee ook op de markt kunnen brengen," legde de staatssecretaris uit. De nu verleende goedkeuring is in eerste instantie beperkt tot drie maanden. Na een nieuwe controle binnen deze periode zal de regionale raad van Darmstadt beslissen of de goedkeuring wordt verlengd.

De mobiele slachtunit is een verdere ontwikkeling van een systeem dat in 2019 al in gebruik werd genomen in een Hessisch proefproject in het district Wetterau en dat in heel Hessen actief wordt gebruikt. Het Hessische ministerie van Milieu heeft onder meer het elektrische bedwelmingssysteem verder laten ontwikkelen, zodat de officiële dierenarts volgens de EU-normen kan controleren. De aankoop van de installatie wordt gesubsidieerd met ongeveer 25.000 euro.

Bron: umwelt.hessen.de 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven