Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francisco Linares van Murgiverde (Spanje):

"Aanbod biologische komkommer dekt Europese vraag niet"

Hoewel het grootste deel van de Spaanse komkommerteelt in de herfst, de winter en de lente plaatsvindt in Almería en Granada, worden er ook in de zomer in enkele hoger gelegen teeltgebieden komkommers geteeld.

Coöperatie Murgiverde, een van de belangrijkste telers van biologische komkommers in Almería, zit middenin het zomerseizoen. De oogst ligt echter ver onder het gebruikelijke niveau als gevolg van de hittegolf. De prijzen halen dan weer waarden die bijna dubbel zo hoog liggen als vorig seizoen rond deze tijd van het jaar.

"Door de hittegolf van eind mei en deze week is het aantal vruchten per plant afgenomen en zijn er ook meer verliezen door kwaliteitsproblemen", zegt Francisco Linares van de commerciële afdeling van Murgiverde.

De beperktere opbrengst in Spanje valt samen met een opmerkelijke daling van de teelt in de rest van Europa, als gevolg van de stijging van de kosten van brandstof, energie en andere grondstoffen.

"Nederland, Litouwen, Italië, Bulgarije... Al deze landen bieden kleinere hoeveelheden biologische komkommers aan. Hoewel de vraag iets lager is dan vorig jaar, wellicht omwille van de inflatie, overstijgt ze toch nog het aanbod, wat zich vertaalt in prijzen die bijna dubbel zo hoog liggen als vorig jaar."

"Terwijl het gemiddelde vorig jaar rond de € 0,35 per komkommer lag, hebben we het nu over € 0,60-0,65 per stuk in het schap van een Duitse supermarkt. Het beschikbare aanbod van biologische komkommers dekt de vraag niet, die vooral sterk is in Duitsland, Scandinavië, het Verenigd Koninkrijk en België", legt Francisco Linares uit. "Ondanks dat de prijzen over het algemeen hoger zijn, zijn de winstmarges vergelijkbaar met die van vorig jaar, aangezien de productiekosten met ongeveer 30% zijn gestegen en de oogst wat tegenvalt."

"De komende weken zou de beschikbaarheid van biologische komkommer kunnen toenemen, maar toch zullen de hoeveelheden nog onder het niveau van vorig seizoen liggen", blikt Francisco Linares vooruit.

De focus op biologische teelt is groot in deze coöperatie. In de afgelopen 6 jaar is het bio-aandeel gestegen van 15% tot meer dan 70%.

Op dit moment zijn de biologische en conventionele komkommertelers van deze coöperatie bezig met de aanplant voor het herfst- en winterseizoen. "Ik denk dat het areaal zal overeenkomen met dat van vorig jaar in Almería en Granada. Op een bepaald moment waren de prijzen zeer hoog in 2021-2022 als gevolg van een 20% kleiner aanbod door de zandstorm en dit zal de telers aanmoedigen om in deze groente te blijven investeren."

Voor meer informatie: www.murgiverde.com

Publicatiedatum: