Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“We merken de laatste paar jaar dat de afzet steeds lastiger wordt"

85.000 euro subsidie voor verdere ontwikkeling robuuste aardappelrassen

Tholen - De provincie Flevoland verleent ruim 85.000 euro subsidie aan BDEKO. Hiermee wil de vereniging de robuuste aardappelrassen die minder vatbaar zijn voor de aardappelziekte phytophthora nog een stap verder brengen. Dit door onder meer een professionaliseringsslag te maken in het monitoren van de ziektedruk en het bijhouden van de oogstresultaten. Ook zijn er nog de nodige uitdagingen aan de afzetkant. 

"Het Convenant Robuuste Aardappelen liep in 2020 af. Daarmee probeerden we de robuuste aardappel en de afname hiervan door de retail te stimuleren. Ook hebben we afgesproken om verschillende demovelden aan te leggen. Eentje daarvan ligt in Flevoland. Om dit demoveld voort te kunnen zetten is deze subsidie aangevraagd. Hierdoor kunnen we de werkzaamheden op en rond dit veld en de promotie naar de telers toe voortzetten. Deze subsidie is toegekend, om de robuuste aardappel nog een stap verder te brengen", zo licht Roy Michielsen, penningmeester van BDEKO, toe.

Demoveldbijeenkomst grootser opgezet
Hij geeft aan dat de demoveldbijeenkomst van woensdagavond (20 juli) in Zeewolde een goed voorbeeld is van wat ze met de subsidie kunnen doen. "Nu we dit met de provincie doen kunnen we het wat grootser opzetten. Ook de reguliere telers in Flevoland zijn uitgenodigd en de verwerkingspartijen zijn aanwezig. We willen samen in gesprek gaan over hoe we de ontwikkeling van de robuuste rassen voort kunnen zetten. Daarbij kijken we uiteraard ook naar de afzetkant. We merken vooral de laatste paar jaar de afzet van deze rassen steeds lastiger wordt."

Tijdens de bijeenkomst is er ook aandacht voor de afzetkant. Leo van Marion zal namen McCain meer vertellen over de ontwikkelingen in de industriemarkt en de marktkansen van robuuste rassen en biologisch voor de friet. Roy: "We werken nu vooral veel met tafelaardappelen, maar willen uiteindelijk de stap maken naar de andere segmenten zoals friet en chips." 

Professionaliseringsslag
Er staat nog meer op de planning, vertelt Roy. "Mede door de subsidie kunnen we nu het monitoren van de phytophthora en het bijhouden van de oogstresultaten verder professionaliseren. Hier willen we een standaard voor ontwikkelen, zodat we de resultaten makkelijker kunnen analyseren en de verschillen beter kunnen gaan zien."

Kook- en bakproef
In het najaar volgt dan nog een terugkoppeling, geeft hij aan. "Nu hebben we het veldbezoek en in het najaar zijn we van plan om een bijeenkomst te organiseren waarbij we een kook- en bakproef doen met de geoogste aardappelen. Daarbij kunnen we een terugkoppeling geven over de opbrengsten en hoe de rassen scoorden als het gaat om phytophthora."

Huidige situatie
Kijkend naar de huidige situatie op de bio-aardappelvelden lijkt het volgens Roy (foto rechts) qua phytophthoradruk zeker vergeleken met vorig jaar mee te vallen. "Morgen gaan we zien hoe het er hier aan toe is. We zijn ook met name benieuwd naar hoe het er onder de grond er uitziet. Dat hebben we eigenlijk nog niet gezien. Alle rassen scoren tot nu toe hartstikke goed hier. Her en der hoor ik wel dat er phytophthora gevonden wordt, ook in andere delen van het land, maar nog lang niet in de mate zoals het vorig jaar was."

Klik hier voor meer informatie over de demoveldbijeenkomst - Robuuste aardappelrassen in de praktijk.

Voor meer informatie:
Roy Michielsen
BDEKO
Zeeasterweg 4
8251 SK Dronten
+31 (0)6 10032214
[email protected] 
www.bdeko.nl