Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
In regio's Maas en Waal, West Brabant en Midden Limburg

Ophokplicht pluimvee deels ingetrokken

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vrijdag 15 juli besloten de ophokplicht voor pluimvee gedeeltelijk in te trekken in een aantal regio’s waar dat verantwoord wordt geacht. Het gaat om de regio’s Maas en Waal, West Brabant en Midden Limburg (de regio’s 13, 16 en 19). De ophokplicht is daar sinds afgelopen vrijdag vervallen. Dit besluit volgt op het intrekken van de ophokplicht in regio's aangrenzend aan Duitsland en België (eind juni).

De minister heeft dit besloten op basis van advies van een deskundigengroep dierziekten die de vogelgriepsituatie geanalyseerd heft en de kans op besmetting van een pluimveebedrijf, gegeven de situatie, heeft beoordeeld. Zij hebben ook beoordeeld hoe groot de kans is dat een pluimveebedrijf in een specifieke regio of in Nederland wordt besmet, als de ophokplicht wordt ingetrokken.

Niet eerder is het nodig geweest de ophokplicht zo lang in stand te houden en niet eerder circuleerde het virus zo heftig en uitgebreid in wilde vogelpopulaties. De impact van vogelgriep en de continue dreiging ervan is voor houders van bedrijven met een buitenuitloop. Helaas is er een redelijke kans dat het aantal besmettingen bij wilde vogels in de overige regio’s voorlopig niet afneemt en dat daarmee de kans op besmetting van pluimveebedrijven hoog blijft.

Minister Henk Staghouwer: "Ik zal de deskundigen met regelmaat vragen de situatie te beoordelen en zodra het verantwoord is de ophokplicht intrekken. We moeten echter rekening houden met het scenario dat de ophokplicht voor bepaalde regio's de rest van het jaar en mogelijk langer in stand zal blijven."

Klik hier voor de kaart met vogelgriep vrije compartimenten.

Publicatiedatum: