Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Save the dates voor Biodynamisch Dineren en Toekomst Zaaien

De BD-Vereniging organiseert de komende maanden twee evenementen. Naast het welbekende Toekomst Zaaien (in de weekenden van oktober) kondigt de vereniging ook Biodynamische Diners op vier boerderijen aan. Het gaat om in totaal acht diners op verschillende data in juli, augustus, september en oktober.

Samen de oogst vieren
Deze zomer en herfst organiseert de BD-Vereniging 'Biodynamische Diners' bij de boer op het erf. De kok zet met biodynamische inzichten het werk van de boer voort in de keuken. Dat geeft verrassende gerechten vol levenskracht: voedend voor lichaam, ziel en geest.

Vooraf aan de maaltijd krijgen de gasten een rondleiding over het bedrijf. Het belang van de samenhang tussen de vele processen op het land wordt zichtbaar. Daarna gaan gasten, boer en kok samen aan tafel en is er gelegenheid om met elkaar uit te wisselen. Wees welkom en weet je deel van een groter geheel.

Van juli tot en met oktober vinden acht diners plaats op vier boerderijen in Oudkarspel, Almere, Udenhout en Oosterhout. Een overzicht van data, locaties en andere informatie vind je op deze pagina

Toekomst Zaaien op biodynamische boerderijen
In de weekenden van oktober is iedereen welkom om te komen Toekomst Zaaien bij deelnemende biodynamische boerderijen. Jong en oud lopen in een rij over de akker om met de hand wintergraan te zaaien. De boeren laten zien hoe een vruchtbare bodem, een rijke biodiversiteit en vitale zaden de basis vormen voor veerkrachtige landbouw en gezonde voeding.

De landbouw is in transitie en het besef groeit dat het roer om moet naar een echt duurzame manier van produceren. Behoud van zaken als biodiversiteit, schoon drinkwater, een rijk bodemleven en een eerlijke prijs voor de boer verandert meer en meer van bijzaak in hoofdzaak. Biodynamische boeren hebben al 100 jaar ervaring met een manier van boeren waarbij verstand van en respect voor hemel en aarde leidend is voor de bedrijfsvoering.

Toekomst Zaaien is een internationaal project dat 17 jaar geleden van start is gegaan in Zwitserland om aandacht te vragen voor de bron van ons voedsel: Zaad. Door monopolisering van de zadenhandel verdwijnen oude rassen en daarmee unieke eigenschappen. BD boeren die meedoen aan Toekomst Zaaien telen veel oude en regionale graanrassen, zoals Gelderse Risweit, rode emmer en Sint-Jansrogge. Het is van groot belang om de genetische diversiteit van die oude granen voor de toekomst te behouden omdat je die eigenschappen nodig hebt om nieuwe rassen te ontwikkelen, bijvoorbeeld rassen die passen bij het veranderende klimaat.

Zaden van zaadvaste rassen kun je oogsten en opnieuw uitzaaien. Zaden van de veel gebruikte hybride rassen zijn niet geschikt om opnieuw uit te zaaien.

Op de website van Toekomst Zaaien (www.toekomstzaaien.nl) zullen de komende weken de bedrijven en de data bekend worden gemaakt die mee doen aan dit mooie event.

Toekomst Zaaien wordt georganiseerd door de BD-Vereniging in samenwerking met Stichting Demeter, Stichting Zaadgoed en BD Grondbeheer. Kijk voor alle informatie en aanmelden op www.toekomstzaaien.nl.

Publicatiedatum: