Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Now Organic houdt het puur

Tholen - Werd gember vroeger vooral in de Chinese keuken gebruikt, tegenwoordig vind je gember terug in vele dranken, zoals thee, blends, shots, bier. Door de pittige kick is gember nu zelfs geëvalueerd tot een alternatief voor alcoholische dranken. In prachtig vormgegeven flessen en vergelijkbaar geprijsd als gedestilleerd staat het in de schappen van de slijterij. Die ‘toegevoegde waarde’ vindt Now Organic niet het belangrijkste van de producten. Ze houden het liever puur.

Geen toegevoegde suikers of kruiden
De scherpte van gember kan gemeten worden via de Scovilleschaal (SHU). Volgens Wikipedia scoort de pittige verbinding gingerol ongeveer 60 SHU. Het wordt omgezet in zingerone (ongeveer 37,5 SHU) wanneer het wordt gekookt en verandert in de veel sterkere shogaol (ongeveer 160 SHU) wanneer het wordt gedroogd. “De pittige smaak van gember wordt vaak verzacht door er suiker of kruiden aan toe te voegen. Wij doen dat bewust niet. De klant kan zelf kiezen wat die verder met ons product doet,” vertelt Hans Versteegh. “Puur gembersap is de gebruiksvriendelijke vervanger van verse gember en op vele manieren toe te passen: een scheutje gembersap in de thee, of gemixt met koud (bruisend) water, vruchtensappen, smoothies en multivitaminen dranken of puur als shot.”

Distributie
“Van Lapland tot Kroatië en via luchtvracht naar Nieuw-Zeeland, uit de hele wereld krijgen wij aanvragen. Vanuit onze opslag in Nederland zijn wij in staat onze klanten wereldwijd te bedienen. Met zowel verse gember om zelf te persen, diepgevroren gesneden blokjes, als puree of als sap,” vertelt Hans. Daarnaast vermarkt Now Organic hun producten online aan zowel consumenten, foodservice en horeca onder het eigen merk Go Now. Dit zijn consumentenverpakkingen van gember- en kurkumasap in flessen van 200 ml of 750 ml.

Ready to Mix & Ready to Drink
Sommige consumenten besteden jaarlijks wel 800 euro online bij Go Now. Voor die markt ontwikkelde zij een lijn met Ready to Mix en Ready to Drink. Respectievelijk sappen en shots die ook in de foodservice gemakkelijk kunnen worden gebruikt. Klanten die Ready to Mix kopen voegen er zelf smaken aan toe. De Ready to Drink-lijn is gemixt met biologisch mandarijnensap. De mandarijnen zijn ook geheel in eigen beheer geteeld en geperst.

Kurkumasap
Een derde product dat Go Now aanbiedt is kurkumasap. Hans: “Kurkuma is enorm in opkomst. Het werd natuurlijk al langer gebruikt als smaakmaker in gerechten zoals curry’s, maar we zien een steeds grotere vraag naar kurkuma. Niet veel mensen kennen kurkuma als sap. Het is bekender in poedervorm of in een capsule als voedingssupplement. Kurkumasap kun je net als gembersap overal mee mixen. Het geeft een verrassende, licht bittere smaak. Ook worden er nogal wat voordelen voor je gezondheid aan toegeschreven.”

Alles in eigen beheer
Voor al hun producten heeft Now Organic de gehele keten in eigen beheer. Rob van Baal is verantwoordelijk voor de teelt in China en Hans Versteegh voor het persen en bottelen in Nederland. Hans: “Met dit concept zijn wij uniek in de markt. Traceability, biokwaliteit en verzekerde beschikbaarheid zijn zaken die belangrijk zijn in de biomarkt en voor klanten die een vast programma willen.”

Productie in China
Het ginger-project van Now Organic begon in 2006 in Dalian waar ze eigen biologisch gecertificeerde gembertelers in dienst hebben. Er wordt samengewerkt met een coöperatie van telers in de omgeving. De werknemers van Now Organic komen bij de aangesloten telers wekelijks over de vloer.

Het oogsten van gember is handwerk om deze niet te beschadigen. Na verwijdering van het lof worden de gemberwortels opgeslagen in kartonnen dozen. De fabriek in China is anderhalf voetbalveld groot en beschikt over drie grote koelhuizen met een totale opslagcapaciteit van ca. 6.500 m3. Na een opslagperiode van ruim een maand is de gemberschil genoeg uitgehard om deze klaar te maken voor export.

De mooiste exemplaren zijn bestemd voor de versmarkt in pallet- of volle containerladingen. Het overige deel wordt gewassen, gesneden, gedroogd en verpakt voor verdere verwerking tot sap in Nederland. De waslijn heeft een capaciteit van twee ton per uur. Het wassen van gember verbruikt veel water. Derhalve heeft Now Organic veel geïnvesteerd in waterzuivering waardoor een reductie van 50% in watergebruik is. Na het selecteren en snijden gaat de gember naar de drogerij om vervolgens te worden verpakt.

Dit artikel verscheen eerder in editie 6, 36e jaargang van Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl. 

Voor meer informatie:
Go Now
[email protected]
www.go-now.eu