Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bio-producenten zijn wat innovatiever, dat kan ons enorm helpen"

Zeewierboerderij en verwerkingsunit Dutch Seaweed Group Skal-gecertificeerd

Tholen - Vanaf vandaag is Dutch Seaweed Group officieel Skal-gecertificeerd. "Zowel onze farm als de verwerkingsunit zijn nu biologisch. Omdat we geen zoet water, land of meststoffen nodig hebben, was voor ons al snel duidelijk dat we deze kant op wilden met onze duurzaam gekweekte soorten. We merken dat er vraag naar biologisch lokaal geteeld zeewier is. In de bio-branche is toch meer aandacht voor de herkomst en productiewijze van producten. Onze Wakame en Royal Kombu kunnen bijvoorbeeld als zoutvervanger of smaakversterker dienen maar ook om een ander ingrediënt te vervangen. Ook zijn bio-producenten vaak innovatiever en bereidwilliger om te experimenteren, dat kan ons enorm helpen om verder te groeien. In veel bio-winkels liggen al producten met buitenlands zeewier. Wij hebben nu lokaal geteeld biologisch zeewier. Daarom zien we hier zeker kansen", vertelt Sjaak Smeins.

In de Oosterschelde heeft de Dutch Seaweed Group een zeewierboerderij van tien hectare. Van de 275 soorten zeewier die in Nederland in het wild voorkomen, kweekt en teelt Dutch Seaweed Group er twee; Royal Kombu en Wakame. Nadat ze in september 2021 voor het eerst hebben kunnen zaaien, is inmiddels het eerste zeewier geoogst. Aan de aanbodkant ligt het wat Dutch Seaweed Group betreft dus zeker niet. Ook merken ze dat de producenten het langzaam maar zeker op gaan pakken.

Direct toepasbare zeewierblend in de maak
Sjaak geeft aan dat zeewier weliswaar 'booming' is, maar ze zien dat het voor veel producenten een uitdaging is om ermee te werken. "Wij leveren het pre-product en hebben niet de ambitie om eindproducten te gaan ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met onze Royal Kombu en Wakame. We zijn met productontwikkelaars aan de slag gegaan om te zorgen dat producenten niet meer door die eerste stap van ontdekking heen moeten. Daar past ook onze recent beklonken samenwerking met Seaweed Food Solutions in. Samen hebben wij een zeewierblend gemaakt die direct toepasbaar is in de voedingsmiddelenindustrie. Hiermee willen we zeewier een volwaardige plek in de voedselproductieketen geven."

Gebrek aan kennis
Een ander aandachtspunt is volgens Sjaak het gebrek aan kennis over zeewier. "We moeten nog heel veel aan kennisoverdracht doen”. Zeewier is heel rijk aan mineralen en vitamines. Het bevat weinig vet en calorieën en juist wel veel vezels en meer eiwit dan de meeste groentes. Gunstig is natuurlijk ook dat het in zout water groeit, voorlopig hebben we meer water beschikbaar dan land. Ook weten de meeste mensen nog niet dat er heel veel mogelijk is met zeewier, daar valt nog heel veel winst te behalen. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos, van saus tot salade en van stamppot tot koekje."

Achtergrond
De oprichting van het zeewierbedrijf, dat alle stadia van de teelt en verwerking in huis heeft, was oktober 2020 een feit. Henk-Jan Bokhorst klopte eerder dat jaar bij Sjaak Smeins aan om voor hem een maatschappelijk project uit te zoeken waar hij in kon investeren. "Na wat onderzoek viel de keuze op zeewier. We wilden in eerste instantie investeren in een zeewierboerderij, maar na het faillissement van Seaweed Harvest Holland besloten we dat bedrijf voort te zetten onder de naam Dutch Seaweed Group. Essentieel was hierbij voor ons dat Julia Wald van Seaweed Harvest Holland met ons mee wilde doen. Julia heeft ontzettend veel kennis over zeewier en de kweek hiervan. Zonder haar was het een stuk lastiger geworden om dit project van de grond te krijgen."

"Ingrediënt van de toekomst"
De zeewierproducent is heel optimistisch wat betreft de toekomst. “Er valt nog een wereld te winnen. Wij zien zeewier als ingrediënt van de toekomst en hopen zo de wereld een klein beetje beter te maken. We bieden een lokaal en traceerbaar product. De komende jaren zullen we onze boerderij uitbreiden en hopen we te gaan experimenteren met andere variëteiten. Hoe meer zeewier, hoe meer oplossingen. En ben ik ervan overtuigd dat er steeds meer toepassingen zullen volgen."

Voor meer informatie:
Sjaak Smeins
Dutch Seaweed Group
Krab 5
4401 PA Yerseke
+31 (0)6 53798282
[email protected] 
www.dutchseaweedgroup.com