Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brabant stimuleert plantaardige eiwitten met Green Deal Eiwitrijke gewassen

Op de Floriade in Almere heeft gedeputeerde Lemkes (namens de negen ‘eiwit- provincies’) samen met onder meer minister Staghouwer vandaag de Green Deal Eiwitrijke gewassen getekend. Deze wordt daarnaast ondertekend door ketenpartners waarvan een groot deel uit Brabant komt. Het doel is de productie en consumptie van regionaal geteelde plantaardige eiwitten te stimuleren.

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart: “Het versnellen van de eiwittransitie is een belangrijke doelstelling in het beleidskader Landbouw en Voedsel. Dit draagt bij aan een betere balans tussen dierlijk en plantaardig eten voor de mens én een optimaler gebruik van landbouwgrond met een betere bodemkwaliteit en biodiversiteit. Hiervoor zijn fundamentele veranderingen nodig in de hele voedselketen; zowel in de teelt, de verwerking als consumptie van eiwitten. Ik ben dan ook blij dat we met Brabantse ketenpartners ruim vertegenwoordigd zijn in de Green Deal Eiwitrijke gewassen.”

Versnellen eiwittransitie
De Green Deal Eiwitrijke gewassen ondersteunt initiatieven die bijdragen aan regionaal geteelde eiwitten. Het beoogt een gezond verdienmodel voor een grotere groep Nederlandse telers van vlinderbloemigen en andere eiwitrijke gewassen. Daarnaast wordt er ingezet op intensievere ketensamenwerking, onder meer gericht op het op grote(re) schaal verwerken van eiwitrijke gewassen. Hierbij kan de hightech sector een belangrijke rol spelen. Deze ambitie sluit aan bij de doelen die de innovatiecoalitie Eiwittransitie nastreeft: het ontwikkelen van alternatieve eiwitten voor mensen en dieren om de consumptie van plantaardige eiwitten te bevorderen.

Brabantse showcases op de Floriade
Op initiatief van onder andere de provincie Noord-Brabant is The Protein Showcase op de Floriade ingericht, een 1.800 m2 grote beleefakker waar verschillende eiwitrijke gewassen tot bloei komen: veldbonen, lupine, quinoa, soja, kikkererwten en rode bonen. Namens Brabant staan er drie showcaseprojecten, die ook de Green Deal getekend hebben. CHIEF, Centrum Hulp bij Innovatie, Educatie, Inspiratie en Fascinatie plantaardige eiwitten, LuPeel, ontwikkelaar van lupine bloem en ME-AT the Alternative (VION), Ontwikkelaar van de veldbonenburger. Verder zijn onder meer ook Lekker Lupine en De Zenderense Es Borne partner van The Protein Showcase.

Publicatiedatum: