Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitsland: Steeds meer landbouwbedrijven schakelen om

De laatste gegevens voor de biologische landbouw, die het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL) op 27 juni 2022 heeft bekendgemaakt, bevestigen een trend: in 2021 hebben nog eens 911 landbouwbedrijven gekozen voor biologische landbouw en omgeschakeld naar een biologische werkwijze. In 2021 waren er in totaal 36.307 biologische landbouwbedrijven in Duitsland. Ook in de levensmiddelenproductie hebben nog eens 2.222 bedrijven van de gelegenheid gebruik gemaakt om met biologische productie te beginnen.

De minister van Voedsel en Landbouw, Cem ├ľzdemir, zegt hierover: "Biologische landbouw maakt onze landbouw duurzamer, onafhankelijker en dus meer crisisbestendig. In het licht van de talrijke crisissen is dit belangrijker dan ooit. Landbouwbedrijven kunnen alleen overschakelen op biologisch als milieu-, klimaat- en dierenbescherming lonend zijn. Wij willen de obstakels wegnemen die landbouwers en voedselproducenten nog steeds in de weg staan, zodat nog meer landbouwbedrijven besluiten biologisch te gaan werken. Wij willen ook meer gerichte steun verlenen, zodat vraag en aanbod worden versterkt. Samen met de biologische sector werken we aan de verdere ontwikkeling van de strategie voor de toekomst van de biologische landbouw vn de BMEL. Zo willen wij ons meer richten op catering buiten de deur en regionale waardeketens versterken. Ook het onderzoek in de biologische sector moet worden ge├»ntensiveerd. In de toekomst zullen aanzienlijk meer middelen worden gereserveerd voor de biologische landbouw via het federale programma voor biologische landbouw".

De ontwikkeling voor 2021 in een oogopslag
Biologische landbouwbedrijven: In totaal 36 307 landbouwbedrijven in Duitsland werken op biologische wijze. Dit is een stijging met 2,6 procent of 911 boerderijen. 14 procent van alle landbouwbedrijven in Duitsland was in 2021 biologisch.

Biologisch areaal: Het Duitse biologische areaal is in 2021 met 5,9 procent of 100 336 hectare toegenomen. Dit betekent dat in 2021 in totaal 1 802 231 hectare biologisch werd beheerd, wat neerkomt op 10,9 procent van het totale landbouwareaal van Duitsland.

Biologische voedselproductie: In 2021 produceerden in totaal 19 572 ondernemingen biologische levensmiddelen, een toename met 2 222 ondernemingen (+ 12,8 %).

Bron: BLE

Publicatiedatum: